ZŮSTANE MORAVA A SLEZSKO SOUČÁSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY?

18.04.2015 18:09

Československo se od svého založení stále zmenšuje či dělí na samostatné státy.

Vyštve pražská centralistická politika ze společného státu nakonec i Moravu a naše Slezsko? Obyvatelé Moravy a Slezska to sice nechtějí, ale dosavadní územní vývoj by tomu napovídal a centralistická politika pražského mocenského centra se v tomto směru skutečně činí.

Vnímá a uspokojuje především potřeby hlavního města a okolí, potom Čech, a i prostou existenci Moravy a našeho Slezska často ani nebere na vědomí. Ve sdělovacích prostředcích i veřejnoprávních slyšíme nesčetněkrát za den "... u nás v Čechách !? ... ".

Bohužel tímto prismatem se pohlíží na Moravu i Slezsko i při správě těchto území. Doplácejí na to obyvatelé Moravy a Slezska, kterým se stále snižuje životní úroveň oproti obyvatelům Prahy a Čech. Hospodářství tohoto území není adekvátně rozvíjeno. Mzdy jsou oproti Praze a Čechám stále nižší a nižší, nezaměstnanost vyšší. Část obyvatelstva se raději vystěhovává.

Vrátit samosprávu tomuto území, ač o ni obyvatelé tohoto, po všech stránkách samostatného území aktivně usilují už téměř 70 let, pražské mocenské centrum zřejmě v plánu nemá ...

Necitlivý přístup pražského mocenského centra se odráží i v samotném názvu státu, který se skládá především ze dvou velkých historických zemí, Čech a Moravy. Ačkoli se po osamostatnění Slovenska přímo nabízel název státu Českomoravská republika, zůstal název Česká republika, který je poplatný Husákovu režimu podporovaného komunistickým režimem SSSR, a za Husákovy vlády vzniklé federaci, která také ignorovala potřeby Moravy a Slezska.

Z nevhodně zvoleného a necitlivě prosazeného názvu státu se odvozuje a zároveň zdůvodňuje další necitlivý přístup k Moravě a Slezsku, mnohými tamními obyvateli kritizovaný a odsuzovaný. Následná nespravedlnost se odůvodňuje nespravedlností původní.

Prý kvůli tomu, že jsme Česká republika, je možno všemu na Moravě a ve Slezsku dávat přídomek český, česká, české. A také se to dělá, a to v masovém měřítku !

 

Jen tak dál !

Věra Bohumila Jandourkoková
Věra Bohumila Jandourková
 

Věra Bohumila Jandourková

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode