Zoufalství v Kábulu - zprávy o popravách

23.08.2021 07:27

Poté, co se v Afghánistánu dostal k moci Taliban , americký prezident Joe Biden slíbil Američanům a místním americkým pomocníkům opustit zemi.

V pátek Biden na adresu svých krajanů v Bílém domě řekl: „Vezmeme vás domů.“ Na dotaz americký prezident dodal, že tento závazek platí také pro Afghánce, kteří podporovali americkou operaci v zemi. USA také se snažil dostat co nejvíce zranitelné Afghánců jak je to možné, kteří pracovali pro humanitární organizace, např.

V Afghánistánu mezitím roste strach a zoufalství. Tisíce Afghánců a cizích státních příslušníků stále doufají v příležitost podniknout lety ze Západu do bezpečí poté, co se k moci dostal militantní islamista Taliban. Videoklip, který v pátek koloval po sociálních a amerických médiích, ukázal dav na letišti v Kábulu, jak předává dítě americké zdi přes ostnatý drát americké armádě.

Evakuace by měla být dokončena do 31. srpna

Biden vyjádřil pochopení pro zoufalství lidí: „Nemyslím si, že by kdokoli z nás mohl tyto obrázky vidět, aniž by cítil tuto bolest na lidské úrovni.“ Prezident se nechtěl zavázat k tomu, zda bude možné americkou evakuační misi prodloužit po 31. srpnu. Předpokládá, že by do té doby mohly být evakuace dokončeny, ale rozhodne se později, řekl Biden.



Předseda Afghánské nezávislé komise pro lidská práva Shaharsad Akbar kritizoval chaos při evakuaci zranitelných Afghánců. Je extrémně obtížné dostat se na letiště v Kábulu, řekla. Tam je naopak příliš malá koordinace mezi národy, které létají s lidmi, a těmi, kteří chrání letiště. Vaše organizace například identifikovala 90 zaměstnanců s vysokým rizikem. 20 z nich dostalo závazky za evakuační lety. „Nebyli jsme schopni evakuovat jedinou osobu.“

Akbar pokračoval: „Obává se, že letiště, že vše bude ponecháno Talibanu a že lidé budou vydáni na milost Talibanu a že budou masakry, pokud budou evakuováni zahraniční a západní občané.“ Dodala: „Pokud USA plánovaly stažení celé své armády, proč to nebylo provedeno lépe? (...) Celá tato situace stažení byla od začátku špatně řešena.“

Němec utrpěl střelné zranění - druhý zraněný

Další Němec byl zraněn poblíž letiště v Kábulu v Afghánistánu . V pátek se to z ministerstva zahraničí dozvěděla německá tisková agentura. Má jít o menší zranění. Zpočátku nebylo jasné, zda šlo o střelné zranění. Už se ukázalo, že cestou na letiště byl zastřelen další Němec. Jeden ze dvou zraněných už byl letecky převezen do uzbeckého Taškentu. Druhý je přenosný, ale stále je v Kábulu.



Podle zprávy připravené pro OSN Taliban konkrétně hledá údajné spolupracovníky. Důvěrná čtyřstránková zpráva Norského centra pro globální analýzy RHIPTO, kterou má k dispozici německá tisková agentura, uvádí, že největší riziko představují lidé, kteří zastávali důležité funkce v armádě, policii nebo jiných vyšetřovacích úřadech. Vedoucí think -tanku Christian Nellemann záruky Talibanu, že nepodnikne žádná odvetná opatření, nepovažuje za věrohodné. „Jen se snaží udržet lidi na místě, aby je mohli zatknout,“ řekl Nellemann.

Podle zprávy místních médií chybí několik zástupců předchozí afghánské vlády. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že obdržela zprávy o "civilních popravách" Talibanu. Údajnými oběťmi jsou bývalí afghánští vládní úředníci a bezpečnostní síly, uvedla zástupkyně ředitele pro HRW v Asii Patricia Gossman.

Spěch na letiště v Kábulu pokračuje

Navzdory všem nebezpečím pokračoval nápor lidí, kteří se pokoušeli dostat do letištních prostor v Kábulu, již pátý den za sebou. Bojovníci Talibanu stříleli ze vzduchu u vstupu do civilní části letiště a bili je biči, aby lidi odehnali, uvedl očitý svědek německé tiskové agentury.

Zdroj: https://www.sueddeutsche.de/

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode