Známý europoslanec vzkazuje do Maďarska: Je to prosté. Když nectíte evropské hodnoty, nepotřebujete ani evropské peníze

06.05.2018 13:57

Evropská komise včera představila svůj návrh rozpočtu pro období mezi lety 2021 až 2027. V rámci diskuse přišla řeč také na maďarského premiéra Viktora Orbána, kterému vyčinil europoslanec Guy Verhofstadt.

Rozpočet na další období by měl činit asi 1,28 bilionů eur a Evropská komise při sestavování návrhu musela zohlednit zejména brexit. „Výpadek“ v souvislosti s odchodem Velké Británie z EU činí asi třináct miliard liber. K jeho pokrytí tak bude nutné, aby členské státy zvýšily svůj příspěvek do společné pokladny na 1,1 % HDP. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker označil návrh rozpočtu za „ambiciózní, vyrovnaný a spravedlivý pro všechny“.

„Předkládáme návrh rozpočtu, který se stane základem pro další vyjednávání. Tento rozpočet je z pohledu své struktury skutečně inovativní a zjednodušuje zavedená pravidla,“ popisoval počin EK její šéf Jean-Claude Juncker. Tvůrci rozpočtu na období po roce 2021 mimo jiné nově počítají s tím, že by země, které nebudou dodržovat evropské hodnoty, mohly o část získaných příspěvků přijít. Aktuálně se v této souvislosti hovoří zejména o Maďarsku a Polsku.

 

Obě země podle Bruselu podkopávají nezávislost soudního systému a maďarská vláda podle nedávno zveřejněné zprávy nizozemské europoslankyně Judit Sargentiniové ohrožuje nezávislost médií a nectí práva menšin. A právě Orbánovu vládu v nepříliš lichotivém světle zmínil ve svém projevu v rámci diskuse bývalý belgický premiér a dlouholetý europoslanec Guy Verhofstadt, který ocenil možnost odebrání části poskytnutých peněz v případě nedodržování „evropských hodnot“.

„Návrh nového rozpočtu sice není přímo revoluční, ale přináší celou řadu pozitivních změn. Pokud vláda některého ze členských států EU nerespektuje evropské hodnoty, nepotřebuje také evropské peníze. To je prostě skutečnost, která je zcela správně v tomto návrhu zakomponována. Evropské peníze jsou podle mého názoru určeny na pozvednutí národních ekonomik, a nikoli k tomu, aby si za ně Orbánova rodina postavila v místě svého bydliště nový fotbalový stadión,“ hřímal Verhofstadt.

 

Návrh rozpočtu vzbudil ohlasy také v Polsku. Především fakt, že by v příštím období mohla země získat o osm až deset miliard eur méně, než tomu bylo v současném období. Varšavy se citelně dotýká skutečnost, že Evropská unie hodlá snížit o sedm procent výdaje na zemědělskou politiku. Rozpočet se však ještě může změnit, protože v následující fázi dostanou prostor pro vyjádření jednotlivé členské státy EU.

Převzato z:www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Znamy-europoslanec-vzkazuje-do-Madarska-Je-to-proste-Kdyz-nectite-evropske-hodnoty-nepotrebujete-ani-evropske-penize-534464

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode