„Traktory řady Crystal jsou nyní nejsilnějšími stroji v nabídce naší značky, které po dlouhé době přicházejí s šestiválcem. Jejich hlavními charakteristikami jsou síla, odolnost a efektivita, což ocení hlavně majitelé velkých farem," uvedl o novém modelu David Kollhammer, ředitel technického úseku společnosti.

Interiér nového modelu

Interiér nového modelu

FOTO: Igor Zehl, ČTK

Značku Crystal už Zetor vyráběl v 70. a 80. letech. Prodalo se jí kolem 45 000 kusů. Ke strojům navazujícím na starší typy stejného názvu se Zetor vrátil už u menšího traktoru Major.

Zetor svou škálou typů pokrývá zhruba polovinu potřeb českých zemědělců. „Je stále hlad pro přidávání modelových řad. Trend za posledních deset let jsou silnější traktory pro větší farmy,” uvedl obchodní ředitel společnosti Adam Žert.

Zetor Crystal

Zetor Crystal

FOTO: Igor Zehl, ČTK

Nového Crystalu letos Zetor vyrobí patrně kolem stovky, v dalších letech asi výrobu navýší.

„První kousky už nám padají z výroby, na trhu se budou objevovat kolem léta. Začínáme s Českem a Polskem,” uvedl Žert. Cenu nového modelu zveřejnit nechtěl, prý to bude záležet na dealerech. Ceny slabších traktorů se pohybují kolem miliónu korun. Například model Forterra s výkonem 136 koní stojí u prodejců asi 1 300 000 korun, cena slabšího modelu Major je kolem 700 000 korun.

Firma loni prodala 4178 traktorů, vykázala zisk před zdaněním 275 miliónů korun.

Nový model Zetoru Crystal má šestiválcový motor a výkon až 163 koní.

Nový model Zetoru Crystal má šestiválcový motor a výkon až 163 koní.

FOTO: Igor Zehl, ČTK

Převzato z: Novinky.cz