Zeman s Ficem jednal i o propojení Moravy a Váhu

10.05.2015 11:53

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Moskvy setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem. Ke schůzce došlo v době konání vojenské přehlídky na Rudém náměstí, jíž se politici neúčastnili. Podle Fica jednali především o hospodářské spolupráci. Slovenský premiér zmínil například propojení moravkých a slovenských řek.

Fico na tiskové konferenci v Moskvě novinářům řekl, že předmětem jednání byl mimo jiné projekt propojení řek Váhu a Moravy. "Je to obrovský projekt, který Miloš Zeman už dlouho prosazuje," řekl slovenský premiér. Český prezident prý už Ficovi předal některé podklady. Zeman dlouhodobě podporuje i propojení propojení Dunaje, Odry a Labe.

Fico uvedl, že plánem na spojení českých, moravských a slovenských řek by se měla zabývat společná schůze české a slovenské vlády, která se uskuteční příští týden v moravských Valticích na Břeclavsku. Schůzka se uskutečnila v době, kdy na Rudém náměstí pochodovali vojáci ruské armády na počest 70. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem.

Oba politici se účasti na vojenské přehlídce zdrželi a dali najevo, že jí nehodlají přihlížet. Po jednání ale odjeli do centra Moskvy, kde položili kytici ke hrobu neznámého vojáka.

Následně se uskutečnila slavnostní recepce, kterou pro hosty uspořádal ruský prezident Vladimir Putin.


Zdroj: Novinky.cz

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode