Zástupce šéfa vlády Talibanu zprávy o jeho smrti vyvrací

16.09.2021 06:37

Mezi vůdci islámského emirátu Afghánistán nejsou žádné rozpory, řekl mulla Abdul Ghani Baradar.

Vedoucí politické kanceláře hnutí Taliban (v Rusku zakázaný) a zástupce vedoucího prozatímní afghánské vlády Mullah Abdul Ghani Baradar vyvrátil zprávy o jeho smrti a rozporech mezi vůdci Talibanu.

"Mezi vůdci islámského emirátu Afghánistánu nejsou žádné rozpory (autonym Talibanu - TASS). Máme vztahy založené na respektu, které se nemůže pochlubit každá rodina. Vyzýváme naše lidi, aby se nenechali zmást nepravdivými zprávami v některých médiích a my požádat novináře, aby přestali šířit dezinformace, “řekl ve středu večer Baradar, který v současné době pobývá v Kandaháru, v rozhovoru s afghánským národním rozhlasem a televizí (RTA).

Několik místních i zahraničních sdělovacích prostředků již dříve informovalo, že Baradar měl v Kábulu rvačku s Khalilem ur-Rahmanem Haqqanim, ministrem pro uprchlíky v prozatímní afghánské vládě, o složení vlády. Podle zpráv z médií Baradar trval na inkluzivní vládě, která by zahrnovala zástupce různých afghánských etnických a náboženských skupin a také ženy.

Mezitím nebyl Baradar přítomen na schůzce vedoucích představitelů Talibanu s hostujícím katarským vicepremiérem a ministrem zahraničních věcí šejkem Mohammedem bin Abdulrahmanem Al-Thanim v Kábulu 12. září Média tvrdila, že Baradar odešel do Kandaháru poté, co se plivl s jinými Vedoucí představitelé Talibanu. Navíc se říkalo, že měl zdravotní problémy a dokonce pravděpodobně zemřel.


„Nevěděl jsem, že katarský ministr je na návštěvě v Kábulu. Kdybych o tom věděl předem, přirozeně bych se s ním setkal. V tuto chvíli jsem byl na cestě a nemohl jsem zkrátit cestu a také vyvrátit zvěsti, v zejména o mém zdraví, které se začalo šířit, “řekl Baradar.

Poté, co Bidenova administrativa oznámila ukončení své americké vojenské operace v Afghánistánu a zahájení vyřazování vojsk, se Taliban pustil do ofenzivy proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl. 6. září Taliban uvedl, že převzal kontrolu nad celou zemí a následující den oznámil novou prozatímní vládu. Vládu tvoří pouze členové Talibanu, kteří většinou představují největší etnickou skupinu v Afghánistánu, Pušku.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode