Zájezd obce Baška projel další nádherný kout naší vlasti – severovýchodní Čechy

10.09.2021 06:20

Nádherné počasí, plný autobus lidí, spousta navštívených zajímavých míst, tři dny na cestách a mnoho schodů a kilometrů v nohách.  Takhle by se dal shrnout tradiční zájezd obce Baška po krásách naší vlasti, který proběhl  3. - 5. 9. 2021.

V pátek jsme vyrazili hodně brzy, protože náš cíl byl hodně daleko a na pořadu dne bylo několik zastávek. První byla na zámku Světlá nad Sázavou, kde jsme navštívili hodně zajímavou expozici Historické evropské sklo. Sbírka více než 1000 předmětů historického skla, práce nejen českých, ale také evropských sklářů, byla unikátní.

Pokračovali jsme dále, až jsme v téměř rovinatém Polabí dorazili k nenápadnému kopci. Kopec to byl nenápadný, leč historicky významný, protože se jednalo o horu Říp. A jelikož se říká, že „Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp“, měl by každý Čech alespoň jednou za život horu Říp navštívit. My jsme tento úkol splnili a odměnou nám byla nejen návštěva románské rotundy na jejím vrcholu, ale také nádherné výhledy do okolní krajiny.

Posledním bodem pátečního programu  byla národní kulturní památka Památník Terezín. S průvodcem jsme prošli Malou pevnost a seznámili se podrobněji se smutnou částí našich dějin tohoto nacistického represivního zařízení.

Ubytování jsme byli na kolejích vysoké školy v Ústí nad Labem, odkud jsme ráno vyrazili do Českého Švýcarska. Tam jsme si každý dle vlastního uvážení vybrali buďto delší trasu takzvané Gabrieliny stezky, nebo kratší trasu z rozcestí Tři prameny. Všichni ale se stejným cílem, a to monumentální Pravčickou bránou. Pohled na nádhernou přírodní skalní bránu je opravdu dech beroucí a všechny nás uchvátil. Uneseni tímto pohledem jsme se ještě přesunuli o pár kilometrů níže ke krátké  návštěvě Hřenska.

Odpoledne jsme ještě stihli prohlídku hradu Střekov, který stojí na skalním útesu nad řekou Labe a je jednou z nejvýznamnějších dominant Ústí nad Labem a labského údolí. Zachovalé kamenné zdi se střídají s rozbořeným opevněním, které jen v obrysech naznačuje, jak majestátná kdysi tato stavba byla.

Přímo pod hradem se na Labi nachází technicky dokonalé vodní dílo Masarykova zdymadla, které je významnou stavbou na plavební trase do Hamburku. Tento „lodní výtah“ jsme si nejen prohlédli, ale také jsme se seznámili s principem jeho funkce a celkově s funkcí dalších staveb nacházejících se na tomto vodním díle.

V neděli nás čekala jediná zastávka na cestě zpět do Bašky. Jediná, ale zato pořádná. Jeli jsme do ZOO a Safari ve Dvoře Králové. Celé odpoledne jsme se procházeli po nádherně upravených prostorách a mohli se těšit pohledem na nepřeberné množství zvířat. Třešničkou na pomyslném dortu byla projížďka Afrika truckem, který nás vzal do prostor s volně žijícími zvířaty. Návštěvu tohoto ZOO a Safari doporučuji, protože opravdu mezi ostatními zoologickými zahradami vyčnívá.

Do Bašky jsme se vrátili v nočních hodinách, krásné unaveni, se spoustou nových zážitků a s utvrzením, že tento víkend stal i díky nádhernému počasí, perfektní partě lidí a bezproblémovému průběhu zájezdu, za to.

Tak zase příští rok na shledanou!

Hana Poledníková

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode