Žádná ruská vojenská přítomnost v Afghánistánu, říká šéf bezpečnosti

19.08.2021 07:37

Podle Nikolaje Patruševa je Rusko připraveno vést dialog s afghánskými úřady, které respektují vůli lidí

Ruská vojenská přítomnost v Afghánistánu nemá žádné opstatnění a situaci v této zemi je třeba urovnat mírovým dialogem, řekl deníku Izvestija tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev.

„Neexistují žádné předpoklady [pro ruskou vojenskou přítomnost v Afghánistánu],“ řekl. „Zaměříme se na politické a diplomatické úsilí týkající se Afghánistánu a společně s našimi partnery budeme hledat způsoby navázání dialogu mezi Afghánci a mírové řešení stávajících problémů v zemi.“

Ruský šéf bezpečnosti uvedl, že formát konzultací o Afghánistánu v Moskvě byl zaveden již před nějakou dobou a „úspěšně funguje“.

„Kromě toho přikládáme velký význam koordinační úloze OSN při mezinárodním úsilí o urovnání afghánského problému,“ pokračoval Patrušev.

Rusko je podle něj připraveno vést dialog s afghánskými úřady, které respektují vůli lidí a snaží se vybudovat vzkvétající zemi.

„Rusko má zájem vidět mírumilovný, sjednocený a rozvíjející se Afghánistán, který pro region nepředstavuje žádnou hrozbu,“ řekl Patrušev. „Jsme připraveni na dialog s úřady, který bude vycházet z vůle lidí, bude sledovat přání jejich lidí a bude pracovat na přeměně Afghánistánu na normálně operativní, silnou a prosperující zemi.“

Podle Patrusheva Rusko již obnovilo své kontakty s bezpečnostními radami, vojenskými a speciálními službami zemí sousedících s Afghánistánem, především s Tádžikistánem a Uzbekistánem.

„Znovu jsme oživili kontakty na úrovni bezpečnostních rad, vojenských a speciálních služeb se zeměmi poblíž Afghánistánu, především s Tádžikistánem a Uzbekistánem, jakož i s Čínou, Íránem, Indií a Pákistánem,“ řekl.

Situace v Afghánistánu, pokračoval, je v centru pozornosti ruské bezpečnostní rady.

„Bude to hlavní otázka na příštím zasedání stálých členů Rady bezpečnosti,“ řekl Patrušev. „Budeme diskutovat o dalších opatřeních k zajištění stability v regionu.“

Střety mezi afghánskými vládními jednotkami a radikální militantní skupinou Talibanu  zesílily poté, co americký prezident Joe Biden oznámil 14. dubna rozhodnutí o ukončení operace v Afghánistánu, která byla nejdelší zámořskou vojenskou kampaní v historii USA. Spojené státy zahájily stažení vojska v květnu.

15. srpna se Taliban bez odporu obsadil  Kábulu a během několika hodin převzal úplnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby se vyhnul krveprolití, a uprchl ze země. Západní země evakuují své občany a ambasády.

Šéf ruské bezpečnostní rady také uvedl, že dříve poskytnuté údaje o zhruba 40 000 civilistech zabitých v Afghánistánu za posledních 20 let byly podhodnoceny.

„Tato země [Afghánistán] vychovala generaci lidí, kteří nevědí, jak žít, aniž by byli ve stálém stavu strachu,“ řekl. „Podle velmi skromných a zjevně podhodnocených údajů bylo v Afghánistánu za posledních 20 let zabito přes 40 000 civilistů a toto číslo nezahrnuje desítky tisíc zabitých vojáků vládních jednotek.“

„Toto je výsledek zasahování USA do vnitřních záležitostí jiných zemí,“ dodal Patrušev.

Zdroj:TASS

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode