VIDEO: 13 NOVINÁŘŮ ZÁPADNÍCH MÉDIÍ A NĚKOLIK RUSKÝCH NOVINÁŘŮ TERČEM OSTŘELOVÁNÍ Z TURECKÉHO ÚZEMÍ

02.03.2016 13:09

Řecký novinář Afanasij Avgerinos, který se v Sýrii stal terčem ostřelování, říká, že novináři zůstali naživu jen díky profesionalitě ruských vojáků. V Sýrii na severu provincie Lázikíja se stalo 13 novinářů západních kanálů a několik ruských novinářů terčem ostřelování. Avgerinos je zpravodaj řeckého televizního kanálu „Mega".

„Vše začalo klidně. Celá cesta byla ironicky naplánována tak, aby ukázala začátek nového mírového života, příměří, o němž neustále mluvil oficiální představitel Ministerstva obrany Ruska (generál-major Igor — red.) Konašenkov," řekl Avgerinos RIA Novosti.

Řecký žurnalista řekl, že Konašenkov na místě televizního natáčení „nás honil, nutil pohybovat se rychleji, nezůstávat na místě, natáčet rychle".

„Já jsem stál na zdi a natáčel stand-up, přinutili mě rychle slézt a pohybovat se. Nadával jsem, že mě nenechají pracovat jak je potřeba, a za 30-40 sekund to vše začalo. Střely, pravděpodobně z děl, dopadly několik metrů od mé předchozí pozice. Z místa ostřelování nás vyvedli ven s pomocí pancéřovaného krytí," řekl novinář.

„Nejprve jsem pochyboval, že vše je tak vážné. Nakonec ale jsem uviděl, že je to pravda — veřejně se omlouvám Konašenkovi za vše, co jsem si myslel," řekl Avgerinos. Podle jeho slov nejsou mezi žurnalisty žádní vážně ranění — „lehká zranění, možná pohmožděniny".

„Vojáci nás opravdu zachránili. Údery poté pokračovaly přesně do toho místa, kde jsme byli. My jsme utekli, ale zemřeli tři místní obyvatelé a osm bylo zraněno," řekl žurnalista. Podle jeho slov proběhlo dvoje ostřelování po sedmi výstřelech. Na otázku odkud palba přišla Avgerinos odpověděl, že je těžké to říci přesně.

„Místní říkali, že udeřili ze strany vesnice, kde vládne an-Nusrá (Fronta an-Nusrá, teroristická organizace zakázaná v Rusku)," dodal.

Video zde: www.youtube.com/watch?v=h_XpX5_-vSk

Převzato z: www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/7549-video-13-novinaru-zapadnich-medii-a-nekolik-ruskych-novinaru-tercem-ostrelovani-z-tureckeho-uzemi

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode