Více než 2 000 lidí se rojí na letišti v Kábulu - TV

16.08.2021 15:27

Více než 2 000 Afghánců, kteří se snaží opustit zemi, se shromáždilo na asfaltu na mezinárodním letišti v Kábulu, informovala v pondělí afghánská televizní stanice TOLOnews . 

Kanál poznamenává, že místní obyvatelé se začali shromažďovat na letišti v neděli večer a pokoušeli se uprchnout ze země poté, co zemi převzal Taliban (v Rusku zakázaný). Facebooková stránka letiště v Kábulu zveřejnila video, které ukazuje stovky lidí, kteří tlačí zaparkovaná letadla. Navíc Pajhwok Afghan News zveřejnila záběry zachycující desítky lidí se snaží zastavit americký transportní letoun na ranveji.

Mezitím tři lidé zemřeli po pádu z letadla amerického letectva, které opouštělo Kábul, uvedla tisková agentura Khaama . Lidé zemřeli poté, co se z velké výšky zřítili k zemi, když se pokoušeli uniknout ze země, ale drželi se podvozku letadla. Agentura také šířila klip, který dokazuje, že kábulské letiště propadlo panice, protože tisíce Afghánců se zoufale snaží uprchnout. Americká letadla jsou v Kábulu k evakuaci zaměstnanců velvyslanectví USA a Afghánců, kteří s Američany spolupracovali.

Dříve agentura Reuters citovala svědky, kteří uvedli, že při tlačenici a střelbě na letišti v Kábulu zemřelo nejméně pět lidí, zatímco televizní kanál Al Arabiya informoval o čtyřech mrtvých a 13 zraněných. Americký vojenský personál dohlíží na řádnou evakuaci z Afghánistánu a střílí varovné výstřely. Západní diplomaté a státní příslušníci jsou v současné době přepravováni letecky, zatímco všechny komerční lety z letiště byly zrušeny a všem tranzitním letadlům bylo doporučeno zvolit trasy k obejití vzdušného prostoru země.

V neděli ozbrojenci Talibanu vstoupili bez boje do Kábulu a obsadili vládní agentury, které vládní síly opustily. Afghánský prezident Ašraf Ghaní uprchl ze země. Později Taliban oznámil, že převzal kontrolu nad všemi okresy afghánského hlavního města.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode