Více než 150 afghánských médií skončilo s příchodem Talibanu

14.09.2021 06:21

Hlavními důvody ukončení činnosti médií jsou obtížná ekonomická situace a různá omezení, která Taliban zavádí na různých úrovních,

Nejméně 153 médií přestalo pracovat ve 20 provinciích Afghánistánu poté, co 15. dubna převzalo kontrolu nad zemí hnutí Taliban (v Rusku zakázané), informovalo v pondělí Tolo News.

Hlavními důvody ukončení činnosti médií jsou obtížná ekonomická situace a různá omezení, která Taliban zavádí na různých úrovních.

„Pokud organizace podporující média zavírají oči nad současnou situací, pak uvidíme, jak se zavřou poslední zbývající edice a televizní kanály,“ říká Hujatullah Mujadidi, zástupce prezidenta Asociace nezávislých novinářů Afghánistánu.

"Naléhavě žádáme mezinárodní organizace, aby okamžitě přijaly opatření k vyřešení tohoto problému. Jinak svoboda tisku, jakož i další lidské a občanské svobody v Afghánistánu brzy skončí," říká Masroor Lutfi, zástupce Národní novinářské unie Afghánistán.

Na konci srpna řada afghánských reportérek požadovala, aby byly obnoveny poté, co byly vyhozeny manažery jmenovanými Talibanem. Kromě toho Asociace nezávislých novinářů vyzvala Taliban, aby zastavil násilí vůči reportérům pokrývajícím protesty a přijal zákon o přístupu k informacím.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode