V Čechách se může v noci tvořit ledovka, na severu ráno silně mrzlo (a Morava)

12.12.2021 12:50

Od dnešního podvečera do pondělního rána hrozí na většině území Čech a v části jižní Moravy vznik slabé ledovky, varují meteorologové. Důvodem je déšť, který může na podchlazeném povrchu namrzat. Největší riziko ledovky je severních a severovýchodních Čechách, a také na horských komunikacích, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na severu Čech dnes ráno silně mrzlo, na Jizerce v Jizerských horách klesla teplota k minus 13 stupňům Celsia.

Varování před ledovkou platí od dnešních 17:00 do pondělních 10:00. Platí pro celé Čechy s výjimkou nížin v západních a středních Čechách. Na jižní Moravě se týká pouze okresů sousedících s Vysočinou a Pardubickým krajem.

Meteorologové očekávají, že se dnes v Čechách od západu místy vyskytne slabé sněžení přecházející do deště. Ten na podchlazeném povrchu bude namrzat a tvořit ledovku. "Na většinu území Moravy a Slezska oteplení zatím nedorazí, a pokud se tam objeví srážky, měly by být spíše sněhové," uvádí ČHMÚ.

Vznik ledovky s sebou přináší riziko uklouznutí. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven, doporučují meteorologové. Ve zvýšené míře by měli být opatrní také motoristé. Řidičům ČHMÚ radí sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

Před namrzáním silnic ráno varovali silničáři z Libereckého kraje. Pozor by si podle nich měli dát zejména motoristé mířící do zimních středisek Jizerských hor a západních Krkonoš, kde teploty klesají k minus 11 stupňům, v Krušných horách je o něco tepleji.

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Uzavírku silničáři vzhledem k počasí prodloužili do odvolání. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Silnice mohou namrzat také na některých místech v Jihomoravském kraji. Po čtvrtečním vydatném sněžení v kraji někde leží zbytky rozbředlého sněhu, jinde se mohou tvořit sněhové jazyky. Pro nákladní vozy těžší 12 tun je stále uzavřena silnice na Vyškovsku mezi Podomím a Drnovicemi.

Na námrazu si musejí dát řidiči pozor také na Jičínsku. Ve výše položených oblastech severních i východních Čech jsou cesty nadále pokryté uježděnou vrstvou sněhu posypanou štěrkem. Uježděný sníh je místy také na silnicích nižších tříd v části Zlínského kraje, zejména v okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Totéž platí pro menší cesty na Šumpersku a Jesenicku.

ZDROJ:ČTK

Poznámka redakce MIKAN.cz: článek agentury ČTK začleňuje oblasti Moravy a Slezska do Čech aspoň podle nadpisu.Naše redakce to považuje za nepřipustné až dezinfomační.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode