V Březnu se vrací Odyseus na prkna Moravského divadla Olomouc

09.03.2016 13:35

V březnu bude Moravské divadlo Olomouc hostit další uvedení baletního díla Odysseus, v němž se na pódiu setkávají profesionálové s dětmi majícími tanec jako svůj největší koníček. Odyssea s žáky Baletního studia i sólisty baletu Moravského divadla nastudoval choreograf a režisér Robert Balogh. Premiéra proběhla 28. listopadu.

 

V představení opět vystoupí na 60 dětí od čtyř do šestnácti let. “Dal jsem si gigantický úkol udělat homérovský epos s dětmi,“ říká s úsměvem Robert Balogh. Jeho originální choreografii podtrhne hudba známá například z filmu Souboj Titánů. Režisér a šéf olomouckého profesionálního baletního souboru je známý jako velký znalec a milovník hudby, jejímž poslechem a výběrem práci na novém představení začíná.

 

Výpravný Odysseus je inspirován starou řeckou bájí o návratu slavného reka z bitvy o Tróju. Tvůrci hledali inspiraci v překladu báje z pera Vladimíra Šrámka i převyprávění Eduarda Petišky. Cílem bylo najít takovou podobu příběhu, který bude pro děti nejpřitažlivější. Původní dílo má totiž několik syrových částí, které by odváděly pozornost od nevšedního příběhu o putování Odyssea za milovanou manželkou Penelopou. „Není to krvák, je to řecká báje, poučná a pravdivá s vypíchnutými základními rysy: dobrem a zlem, láskou, věrností i vlastenectvím,“ říká představitel titulní role Lukáš Cenek

 

Odysseus samozřejmě není jen představení pro děti, ale dílem pro všechny generace. Tvůrci by na něm rádi viděli celé rodiny, které se na chvíli nechají vtáhnout do děje starého přes třicet století. Samotná zápletka je přitom stále stejná, totiž že při cestě za láskou musí člověk překonávat spoustu potíží, a že po všech dobrodružstvích je důležité najít cestu domů. „Pro naše diváky je to velké setkání s divadlem, duchovnem i emocemi,“ dodává Balogh.

 

Odysseia patří společně s Illiadou ke dvěma nejznámějším dílům starověkého barda Homéra. Obě díla líčí události související s řeckým dobýváním Tróje na území dnešního Turecka, které je datováno před rok 1 000 před naším letopočtem. Není přitom jasné, zda Homér skutečně žil a obě díla opravdu napsal, nebo zda se za jeho jménem skrývá několik anonymních autorů.

 

Baletní pohádku uvede Moravské divadlo v sobotu 12. března v 17 hodin. Informace o vstupenkách a další podrobnosti k představení včetně fotografií najdete na webu Moravského divadla www.moravskedivadlo.cz. Web Baletního studia při Moravském divadle Olomouc má adresu www.baletolomouc.cz.

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode