Uzbekistán: brání narušení své hranice afghánským vojenským letadlem - online zdroj

16.08.2021 14:53

Uzbecké ministerstvo obrany uvedlo, že v neděli zabránilo afghánskému válečnému letadlu narušit hranici země, uvedl v pondělí online zdroj Podrobno.uz s odvoláním na tiskovou službu ministerstva.

"Uzbekistánské ministerstvo obrany potvrdilo pád letadla afghánského letectva v Surkhandarya. Tiskové oddělení ministerstva vysvětlilo korespondentovi Podrobno.uz, že pokus narušit státní hranici bylo zabráněno. Vojenští a policejní představitelé tlačí dopředu vyšetřovat incident, “běží tisková zpráva.

Dříve Gazeta.uz uvedl, že v neděli večer havarovalo letadlo nesoucí označení afghánského letectva ve čtvrti Sherabad v regionu Surkhadarya. Fotografie a videa zachycující trosky letadla a nejméně jednu zraněnou osobu byly nahrány na internet. Uzbecké ministerstvo obrany později potvrdilo samotný případ letecké nehody.

Televizní vysílač Al Džazíra v neděli citoval bodyguarda afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního, podle kterého hlava státu uprchla z Afghánistánu a dorazila do hlavního města Uzbekistánu společně se svou manželkou.

14. dubna americký prezident Joe Biden oznámil své rozhodnutí omezit operaci v Afghánistánu, která se ukázala být nejdelší zahraniční vojenskou kampaní v historii USA. V této souvislosti se bezpečnostní situace v zemi prudce zhoršila. 

Radikální hnutí Taliban  se zmocnilo hlavního města Kábulu a zavedlo kontrolu nad téměř celým územím země.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode