USA do dvou dnů zvýší svoji vojenskou přítomnost v Afghánistánu na 6 000 vojáků

16.08.2021 07:07

Spojené státy během příštích 48 hodin zvýší svoji vojenskou přítomnost v Afghánistánu na zhruba 6 000 vojáků, uvedlo ve společném prohlášení americké ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany.

„V současné době dokončujeme řadu kroků k zajištění mezinárodního letiště Hamid Karzai, které umožní bezpečný odlet amerických a spojeneckých pracovníků z Afghánistánu prostřednictvím civilních a vojenských letů,“ uvádí se v prohlášení. „Během příštích 48 hodin rozšíříme naši bezpečnostní přítomnost na téměř 6 000 vojáků, přičemž mise se zaměří pouze na usnadnění těchto snah a převezme řízení letového provozu.“

USA také plánují z Kábulu evakuovat tisíce amerických občanů a místních zaměstnanců svého velvyslanectví a urychlit evakuaci tisíců lidí, kteří v zemi pomáhali americkým silám.

„Zítra a v následujících dnech budeme ze země přenášet tisíce amerických občanů, kteří mají bydliště v Afghánistánu, a také místně zaměstnaný personál americké mise v Kábulu a jejich rodiny a další obzvláště zranitelné afghánské státní příslušníky,“ uvedlo prohlášení. „A urychlíme evakuaci tisíců Afghánců, kteří mají nárok na speciální imigrační víza USA.“

Americké velvyslanectví v Kábulu v neděli informovalo o ostřelování letiště v Kábulu. Od té doby nejsou k dispozici žádné oficiální informace o tamní situaci. Podle fotografií a videí sdílených prostřednictvím sociálních sítí dorazily na letiště tisíce lidí ve snaze uprchnout ze země. Někteří z nich vstoupili na přistávací dráhu a zablokovali ji. Američtí vojáci se snaží zajistit bezpečný vzlet a přistání letadel.

14. dubna americký prezident Joe Biden oznámil své rozhodnutí omezit operaci v Afghánistánu, která se ukázala být nejdelší zahraniční vojenskou kampaní v historii USA.

Militanti z radikálního hnutí Taliban (v Rusku zakázaného) vstoupili v neděli do hlavního města Afghánistánu Kábulu, kde se nesetkali s žádným odporem, a začali převzít kontrolu nad vládními úřady a policejními stanicemi, opuštěnými provládními silami. Sporadické střety byly hlášeny na okraji města, ale zatím nejsou k dispozici žádné informace o obětech. Afghánský prezident Ashraf Ghani opustil zemi a podle posledních zpráv dorazil do hlavního města Uzbekistánu Taškentu. Později Taliban oznámil, že získal kontrolu nad všemi okresy afghánského hlavního města.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode