TVÁŘ GLOBALISMU

14.07.2021 06:38

Existují názory, že globalismus je nezastavitelný, protože je přirozeným důsledkem technického a technologického vývoje lidské společnosti. Obecně bychom tedy mohli popsat globalismus jako propojenost dnešního lidského světa.


Pokud by svět byl mozaika, která obsahuje podobně velké prvky ze kterých je složena, nemusel by být globalismus velkým problémem. Ale tak to není.
Máme velmoci, které usilují o to, aby světový globalismus nebyl přirozeným a samofungujícím systémem rovnoprávných hráčů, ale aby byl pod jejich taktovkou.


Otázka tedy prý je nikoli zda bude či nebude světový globalismus, ale jakou bude mít tvář. 
Máme tři, či spíše čtyří silné hráče. Je to USA, Ruská federace, Čína a Indie. Jak se bude vyíjet vztah Číny a Indie ve směru ke globalizaci nelze předvídat. Evropskou unii dnes za velmoc z pohledu světové globalizace nepovažuji, zmítá se v ideologických nesmyslech. Evropské unii a jejímu dobrému nasměrování nejvíc škodí její vlastní vedení.


Jiné je to ovšem co se týče USA a Ruské federace. Obě tyto velmoci mají za sebou imperialistickou historii. Ruská federace v někdejším Sovětském svazu. Ten měl sice jiný politický systém, ale imperialistickou velmocí byl a je i dnes jako USA, i když u Ruské federace je to v daleko menším rozsahu. 
Porovnáme-li usudy států, které se dostaly do područí jedné z těchto velmocí, z historie nám vychází, že lepší osud čekal ty spadající pod Sovětský svaz. I když tam vedení v Moskvě mělo vůdčí postavení, přece jen se tyto celky mohly do značné míry dál samostatně rozvíjet. Národnostně, hospodářsky i kulturně. Nakonec jim byl většinou umožněn i odchod a úplné osamostatnění.


Osudy států, které se dostaly do područí USA, byly často mnohem horší. Dnes takové trosky států máme přímo před očima. Irák, Libyi a do značné míry není ještě dnes dořešena ani Sýrie.  Kde se USA dlouho schovávaly za placené a jimi podporované žoldnéře ISIS a další. Osud Jugoslávie a samotného Srbska zůstane pro nás navždy mementem. Nad Ukrajinou se mnohým z nás chce plakat. Osudy států Jižní Ameriky jsou možná méně tragické, ale jejich většinou nesvéprávné postavení je dlouhodobé a naděje na svobodnější rozvoj nevelká.

V.B.J

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode