Trudeau vyhrává volby v Kanadě

21.09.2021 06:48

Liberální strana úřadujícího premiéra Justina Trudeaua je podle volebních průzkumů vede. Pravděpodobně však minul cíl získat v těchto předčasných volbách absolutní většinu.

Podle prvních výsledků vyhrála předčasné parlamentní volby v Kanadě liberální strana premiéra Justina Trudeaua . Podle prognóz veřejnoprávní stanice CBC získala vládní strana v pondělí v hlasování kolem 156 křesel, konzervativci protikandidáta Erin O'Toole tak nechali asi 122 křesel. To znamená, že liberálové mohou v těchto volbách získat pouze jedno křeslo. Ale dost na to, aby to Trudeauovi umožnilo třetí funkční období.

Devětačtyřicetiletý Trudeau svolal předčasné hlasování před několika týdny s nadějí na absolutní většinu, mimo jiné kvůli relativně úspěšné politice Corony jeho vlády. Volební místnosti byly nedávno těsnější, než by si liberálové přáli. Nejlepší kandidáti ostatních stran a mnoho Kanaďanů je obvinili z toho, že navzdory čtvrté vlně pandemie a relativně stabilní menšinové vlády dosáhli na absolutní většinu - a ztráceli tak čas v boji proti Covid -19 a potenciálně ohrožovali zdraví voliči.

Volební systém v Kanadě má obecně prospěch Trudeauovým liberálům. Místa ve 338 volebních okrscích jsou rozdělena podle zásady absolutní většiny. Rozhodujících je jen několik desítek napadených okresů, zejména na předměstích měst Toronto, Montreal a Vancouver - poněkud srovnatelné se „swingovými státy“ v USA. Trudeau vládne severoamerické zemi s téměř 38 miliony obyvatel od roku 2015 - od roku 2019 vedl zemi jen s menšinou křesel v parlamentu v hlavním městě Ottawě.

V Kanadě tradičně neexistují žádné koalice, ale buď absolutní většina, nebo menšinové vlády s průměrným poločasem rozpadu dva roky. Poslední federální hlasování na podzim 2019 přineslo liberálům 157 mandátů, zatímco konzervativci získali 121. Historicky byli liberálové nejčastějšími vládami v politicky umírněné Kanadě. Kromě klimatické krize dominovaly v této volební kampani domácí politické problémy, jako jsou rostoucí životní náklady a zdravotní péče.

Zdroj:www.sueddeutsche.de

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode