tn.nova.cz: Pchjongjang nabídl Moskvě až 100 tisíc vojáků, které přesune na Ukrajinu, aby se připojili k Ruské armádě

08.08.2022 23:29

Do průběhu války na Ukrajině by mohla promluvit Severní Korea. Podle ruských médiích Pchjongjang nabídl Moskvě až 100 tisíc vojáků, kteří se mohou připojit k armádě Vladimira Putina. Na oplátku chce diktátor Kim Čong-un obilí a energetické suroviny.

Ukrajina se ruské invazi statečně brání téměř půl roku. Putinův plán, že "speciální vojenská operace" bude bleskovou akcí, nevyšel. Podílí se na ní 20 až 30 tisíc ruských vojáků, kterým by údajně mohlo přijít na pomoc až 100 tisíc příslušníků severokorejské armády.
 
Nabídku od nejtužší totality světa si měl Kreml vyslechnout před několika dny, upozornil portál Mirror. Podle předního ruského bezpečnostního experta a plukovníka v záloze Igora Koročenka je namístě, aby na ni Putin kývl. "Neměli bychom se stydět chytit se pomocné ruky, kterou nám podává Kim Čong-un," prohlásil ve státní televizi Rossija 1.
 
"Země je připravená přesunout na Donbas až 100 tisíc vojáků," uvedla agentura Regnum. Nebyli by prý mezi nimi jen profesionálové, ale i dobrovolníci. KLDR, která je v posledních letech na pokraji hladomoru, by pak na oplátku chtěla po Moskvě obilí, plyn a ropu.
Pchjongjang už uznal nezávislost samozvaných separatistických republik na ukrajinském Donbase, kromě Ruska to krátce po vypuknutí války udělala jen Sýrie. Západ stále pokládá Doněckou a Luhanskou oblast za součást Ukrajiny a kyjevskou vládu podporuje finančně i dodávkami vojenské techniky.
 
Rusko a Severní Korea si minulý čtvrtek připomněly 21. výročí deklarace o přátelských vztazích, kterou podepsal Putin a zesnulý Kim Čong-il. Pchjongjang v souvislosti s tím oznámil, že "korejsko-ruské vztahy vstupují do nového období plného rozkvětu".
 
 


Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/468643-putin-dostal-nabidku-ktera-se-neodmita-pro-ukrajinu-znamena-katastrofu?campaignsrc=tn_clipboard

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode