Telegraph: podrobnosti o partnerství AUKUS dohodnuté na summitu G7 bez Macronova vědomí

19.09.2021 07:38

Podrobnosti o bezpečnostním partnerství mezi Spojenými státy, Británií a Austrálií AUKUS byly dohodnuty na summitu G7 v červnu tohoto roku v anglickém Cornwallu, ale francouzský prezident Emmanuel Macron si toho nebyl vědom. Informoval o tom v sobotu list The Sunday Telegraph .

Podle ní bývalý britský ministr zahraničí Dominic Raab pomohl připravit dohodu, a to navzdory varování, že by mohla zhoršit vztahy Londýna s Pekingem a Paříží. Summitu, který se konal od 11. do 13. června, se celkem zúčastnili představitelé Velké Británie, Německa, Itálie, Kanady, USA, Francie a Japonska a také představitelé Austrálie, Indie a Korejské republiky a Jižní Afrika, kteří byli na summit pozváni jako hosté. Poté, píše The Sunday Telegraph, byly všechny dokumenty o AUKUS, které byly projednány britskou vládou, klasifikovány jako „přísně tajné“.

Austrálie, Velká Británie a Spojené státy v noci 16. září oznámily vytvoření nového bezpečnostního partnerství - AUKUS. V rámci dohody zejména Austrálie plánuje postavit nejméně osm jaderných ponorek za pomoci amerických a britských technologií, z nichž první vstoupí do služby v roce 2036, a také znovu vybavit své ozbrojené síly americkou plavbou rakety. Z tohoto důvodu Canberra roztrhla největší obranný kontrakt ve své historii s Francií, kde je rozhodnutí považováno za bodnutí do zad. ČLR varovala, že vytvoření AUKUSu zhorší závody ve zbrojení, a vyzvala členy aliance, aby opustili mentalitu éry studené války a úzkoprsé geopolitické koncepce.

V rámci dohody o ponorce Francie oznámila okamžité stažení ke konzultaci se svými velvyslanci ze Spojených států a Austrálie. Paříž však nedala podobný pokyn svému velvyslanci ve Velké Británii. Jak poznamenal francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, k takovému kroku se rozhodli, že „znají politiku neustálého oportunismu“ v Londýně.

Londýn brání AUKUS
Nová britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová mezitím v článku ve stejných novinách bránila AUKUS. "Svobody je třeba chránit, a proto vytváříme silné bezpečnostní vazby po celém světě," řekl vedoucí ministerstva zahraničí, který byl do této funkce jmenován několik hodin před oficiálním oznámením AUKUS. Tento týden [britský] předseda vlády Boris Johnson oznámil společně s našimi přáteli [americkým prezidentem Joe] Bidenem a [australským premiérem Scottem] Morrisonem nové bezpečnostní partnerství s názvem AUKUS. “

"Toto je důkazem našeho odhodlání neochvějně hájit naše zájmy a zpochybňovat nekalé praktiky a zlomyslné činy," řekla Truss, pro kterou je tato rubrika první v její nové pozici. "Také to dokazuje náš závazek k bezpečnosti a stabilitě v Indo-Pacifiku. Předseda vlády na začátku tohoto roku zdůraznil zásadní strategický význam regionu, když v Komplexní revizi nastínil svou vizi odchodu Velké Británie z EU]. Otázky bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky, “dodal ministr.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode