Taliban odmítl návrh vůdce odporu na příměří v Panjshiru

06.09.2021 06:23

Vůdce odboje Ahmad Massoud již dříve řekl, že jednotky Fronty národního odporu jsou připraveny zastavit palbu v Panjshiru, pokud Taliban stáhne své vojáky z regionu.

Hnutí Taliban (zakázané v Rusku), které se chopilo moci v Afghánistánu, odmítlo návrh na možné zastavení palby v provincii Panjshir, který podpořil vůdce odboje Ahmad Massoud, informovala v neděli agentura Al Jazeera.

„S Ahmadem Massoudem si nemáme o čem povídat poté, co odmítl náš návrh na mír,“ citovala televizní stanice mluvčího Talibanu.

Začátkem neděle Massoud na svém facebookovém účtu napsal, že jednotky Fronty národního odporu (NRF) jsou připraveny zastavit palbu v Panjshiru, pokud Taliban stáhne své jednotky z regionu.

Dříve přišla skupina náboženských vůdců s iniciativou mírových rozhovorů mezi Talibanem a NRF.


Poté, co Bidenova administrativa oznámila ukončení své americké vojenské operace v Afghánistánu a zahájení vyřazování vojsk, se Taliban pustil do ofenzivy proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl. Viceprezident Amrullah Saleh uvedl, že podle ústavy se v případě nepřítomnosti prezidenta stává „prozatímním prezidentem“ a vyzval k ozbrojenému odporu proti Talibanu.

Severní provincie Panjshir je jedinou kapsou odporu proti Talibanu. Vede jej Ahmad Massoud, syn Ahmada Shaha Massouda (1953-2001), kdysi vlivného vůdce afghánské tádžické komunity, který v 90. letech bojoval proti Talibanu.

Zdroj:TASS

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode