Stovky afghánských vojáků se vzdaly tálibům v okolí města Kundúz

12.08.2021 07:44

Stovky příslušníků afghánských bezpečnostních sil se vzdaly bojovníkům radikálního hnutí Tálibán* v okolí města Kundúzu u hranice s Tádžikistánem, oznámila agentura France Presse s odvoláním na člena provinční rady.
„Stovky vojáků, policistů a příslušníků sil odboje, kteří se nacházeli na letišti, se vzdali dnes ráno tálibům i s veškerou svou výstrojí,“ sdělil agentuře člen rady provincie Kundúz Amruddin Wali.
V Afghánistánu již několik let trvá konfrontace vládních sil s táliby, kteří se zmocnili v posledních měsících značných území ve venkovských a pohraničních oblastech a zahájili ofenzívu na velká města. K vyostření dochází na pozadí stažení amerických vojsk, které označilo MZV RF za uznání Washingtonem krachu americké mise v Afghánistánu.
Tálibové 6. srpna prohlásili, že dobyli město Zarandž, administrativní centrum provincie Nímróz na jihozápadě Afghánistánu, a pak i administrativní centra dalších osmi ze 34 provincií Afghánistánu včetně města Kundúzu 60 km od hraničního přechodu do Tádžikistánu.

Podle názoru řady západních médií může přechod Kundúzu pod kontrolu vzbouřenců znamenat zlom ve vývoji situace v Afghánistánu. Přitom oficiální Kábul vyvrátil informaci o ztrátě kontroly nad Kundúzem. 10. srpna bojovníci oznámili, že dobyli Pol-e Chumrí, hlavní město provincie Baghlán, ležící na strategicky důležité dálnici z Kábulu do Mazáre Šerífu, největšího města na severu Afghánistánu. Přibližně sto kilometrů jižně města Pol-e Chumrí se nachází tunel Salang, který byl vybudován sovětskými odborníky a nachází se v oblasti stejnojmenného horského průsmyku v Hindúkuši.

zdroj:https://cz.sputniknews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání