Stanovisko politické strany Moravané ke snaze moravských zaměstnanců České pošty o dorovnání platů

13.10.2015 14:51

Strana Moravané podporuje snahu zaměstnanců České pošty o dorovnání výše platů na Moravě s platy v Praze. Lidé zaměstnaní v České poště na Moravě dostávají v průměru o tři tisíce korun nižší platy než ti ve stejných pozicích Praze. Tato do očí bijící nespravedlnost už přitom trvá celá desetiletí. Pracují snad lidé na Moravě méně? Mají kratší pracovní dobu? Nikoli, všichni víme, že takovéto praktiky nejsou běžné pouze v České poště, ale reflektují obecnou diskriminaci Moravy a Slezska v tomto státě.

Nelze se přitom vymlouvat na to, že v Praze jsou vyšší ceny než na Moravě, v mnoha ohledech je tomu naopak. Například roční brněnská průkazka na MHD – bez možnosti jezdit metrem – stojí dvakrát tolik co roční pražská průkazka na MHD včetně metra. Mapa týdeníku Ekonom s částkami, které zůstanou průměrnému zaměstnanci ze mzdy po odečtu základních výdajů, zřetelně ukazuje, že Morava a Slezsko jsou na tom proti Čechám mnohem hůře. 

Stejně tak nelze argumentovat nedostatkem financí. V České republice je totiž největší rozdíl ze všech zemí EU mezi průměrem hrubého domácího produktu na hlavu a průměrnou hrubou mzdou. Jinými slovy je zde největší prostor pro zvyšování platů. Obáváme se, že logika české vládnoucí vrstvy je průhledná. Chce, aby v rámci EU Česká republika zůstala druhořadou, lacinou montovnou, zatímco v rámci České republiky mají mít obdobně druhořadé postavení Morava a Slezsko. Domníváme se, že za tím stojí snaha českých mocipánů, aby lidé u nás neměli kvůli existenčním problémům čas na veřejné záležitosti, například na politiku. Protože česká věrchuška se ze všeho nejvíc obává toho, že by se obyčejní lidé začali zajímat o to, jakým způsobem se tu vládne. A co teprve, kdyby se občané začali ptát na to, jak se zachází s Moravou a Slezskem a jejich obyvateli!     

Podle našeho názoru jsou praktiky České pošty jasným porušováním zákoníku práce i principů Evropské unie. Tato diskriminace je také jedním z hlavních důvodů odchodu lidí z Moravy a Slezska a jejich nižší kupní síly. Čím nižší platy mají lidé na Moravě a ve Slezsku, tím méně mohou utratit, což zase znevýhodňuje tamní prodejce a výrobce. To vše samozřejmě mocným českého centralistického státu vyhovuje, protože vylidňování Moravy a Slezska znamená, že jejich hlas slábne.

Požadujeme dorovnání platů zaměstnanců České pošty i ostatních podniků s veřejnou účastí. Doufáme také, že to bude signálem i pro soukromý sektor. Nebo jsou lidé na Moravě a ve Slezsku méněcenní?


Zdroj grafiky:
https://img.ihned.cz/attachment.php/320/60865320/GbLeUnKhm0ocI8Np2atVPQBTWHlOwsu3/06_EK29.png
(těmi "Čechy" jsou zde pravděpodobně myšleni i Moravané a Slezané)

Převzato z: www.moravane.cz/blog/2015/10/stanovisko-politicke-strany-moravane-ke-snaze-moravskych-zamestnancu-ceske-posty-o-dorovnani-platu

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode