SPOLKOVÝ STÁT NEBO FEDERACE ?:Reakce čtenářů

14.10.2021 06:53

O.F.
Věrko, píšete: "Osobně považuji skutečné rozdělení Moravy a Čech, jak je nám to často z "Prahy" podsouváno jako úmysl, za nemožné".
Chtěl bych dodat. Ano, právě toto je nám Prahou podsouváno kdykoliv "padne řeč" o moravské samosprávě a děje se tak i v případě jednání o moravské národnosti. Praha se zkrátka vůči Moravě chová jako koloniální moc, která v každém pokusu Moravanů o získání čehokoliv, co by mohlo přidat Moravanům na sebevědomí, za ohrožení jejich koloniální moci. Praha je v tomto zkrátka paranoidní. Bude velmi složité toto myšlení v jejich hlavě změnit.
ALE...možná právě teď se po 30 letech nabízí Moravě další historická příležitost, kterou by byla velká škoda nevyužít. Nová vláda, kterou povede moravská osobnost a v čele senátu je také Moravan, dává logicky naději, že by si mohla Morava "polepšit". Bude záležet jen na tom, jestli se moravské politické subjekty chopí této, jednou za čtvrt století příležitosti, a nebo se to zase "prošvihne" jako za Bárty. Ano, právě teď nastala ta vhodná doba. Proto je třeba na nic nečekat, naladit všecky inštrumenty a aj ten cimbál, a zahrát jim chytře "na moravskú strunu".....

J.S.N.
O tom, jak to lidé skutečně vidí s možností či nemožností osamostatnění Moravy, už brzy uděláme sociologický průzkum. Osobně si nemyslím, že je to nemožné, ale naopak že jsme povinni k tomu směřovat. A propos, o moravském jazyku ještě před deseti lety taky většina lidí říkala, že je to kravina (a že to dokonce může ohrozit jejich ochotu hlásit se k moravské národnosti, "když to budeme přehánět"). Čas oponou trhnul a dal propagaci moravského jazyk zapravdu. Nuže, Morava1918 otevřeně říká, že Morava má být samostatná.

M.M.L.
 souhlasím, Morava musí směřovat k nezávislosti.
Jestli přímo, nebo přes zemské zřízení, to už není tak důležité.
Češi už jasně dokázali, za co jim Morava stojí. Už od Velké Moravy se nechovali, jako naši bratři, ale jako závistiví, lstiví a podlí zrádci.
Já v tom mám jasno:
MORAVÁCI MUSÍ JÍT SAMI SVOU CESTOU KE SVOBODĚ, I KDYBY TO MĚLO TRVAT STO LET!!!

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode