Spojené státy na počest obětí útoků z 11. září ... 20. výročí

11.09.2021 07:40

V sobotu se ve Spojených státech uskuteční série vzpomínkových akcí u příležitosti 20. výročí útoků z 11. září.

Výročí má letos politický nádech, protože po 20 letech se v Afghánistánu opět dostalo k moci hnutí Taliban (v Rusku postavené mimo zákon). V roce 2001 Taliban odmítl vydat členy Al-Káidy zodpovědné za útoky do Washingtonu, který vedl k válce.

11. září 2001 uneslo 19 členů teroristické organizace Al-Káida (v Rusku postavené mimo zákon) čtyři domácí lety v USA. Dvě z letadel narazila do komplexu World Trade Center v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu a čtvrtý let letěl ve směru na Washington, ale havaroval poblíž Shanksville v Pensylvánii. Útoky zabily 2 977 lidí.

V sobotu se na všech třech místech budou konat vzpomínkové akce. V New Yorku bude první minuta ticha pozorována v 08:46, kdy první unesený let narazil do severní věže Světového obchodního centra. Kostelní zvony začnou zvonit a obřad zahrnující přečtení jmen obětí začne u památného místa Ground Zero, které bude přerušeno na další minuty ticha. Ve večerních hodinách dosáhnou dvě věže světla vytvořené výkonnými reflektory na oblohu v bývalém Světovém obchodním centru, které bude viditelné ze vzdálenosti 100 kilometrů.

Vzpomínkové ceremonie se budou konat také v Pentagonu a v Shanksville. Americký prezident Joe Biden plánuje navštívit všechna tři místa. Nejprve odcestuje do New Yorku, poté do Shanksville a poté do Pentagonu. Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki novinářům řekla, že formát událostí neobsahoval adresu prezidenta.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode