Soul uvedl, že Rusko může hrát důležitou roli při obnovení dialogu mezi Spojenými státy a KLDR

13.10.2021 06:34

Rusko může poskytnout významnou podporu při obnovení dialogu o jaderné otázce Korejského poloostrova. Ve středu to novinářům na mezinárodním letišti Incheon oznámil před odletem do Moskvy zvláštní zástupce Korejské republiky pro mír a bezpečnost No Gyu Dok.

"Mírový proces na Korejském poloostrově je v současné době pozastaven. Dialog je třeba rychle obnovit a role Ruska v tomto ohledu je nesmírně důležitá," zdůraznil diplomat. Dodal, že „Rusko je zemí, která dobře rozumí severokorejské pozici“. „Abychom zlepšili mezikorejské vztahy a obnovili jednání mezi USA a Severem, požádáme Moskvu, aby i nadále hrála konstruktivní roli, jako již dříve,“ řekl No Gyu Dok.

O den dříve ministerstvo zahraničních věcí Korejské republiky oznámilo, že zvláštní vyslanec bude jednat s náměstkem ministra zahraničí Ruské federace Igorem Morgulovem o způsobech obnovení dialogu s KLDR. Očekává se, že se setkání v Moskvě dotkne i dalších otázek, zejména iniciativy jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina zdokumentovat konec korejské války v letech 1950-53.

Půjde o druhé osobní setkání No Gyu Dok a Morgulova v tomto roce. Ruský náměstek ministra navštívil Soul letos v srpnu. Během cesty jednal se zvláštním zástupcem USA pro KLDR Song Kim, během kterého strany diskutovaly o vyhlídkách na řešení situace kolem Korejského poloostrova.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode