Šojgu: Ukrajinci mohou použít špinavou bombu

23.10.2022 17:51

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl v neděli ministrům obrany Francie, Turecka a Velké Británie, že by Ukrajinci mohli sáhnout k provokaci, ve které by použili „špinavou bombu“. Tou je myšlena bomba s konvenční trhavinou, která je naplněná radioaktivním materiálem. Způsobí zamoření prostoru, ale nedojde k jadernému výbuchu. Podle ruské agentury RIA Novosti ji Ukrajinci již vyrábějí.

Šojgu mluvil nejprve s francouzským ministrem Sébastienem Lecournuovi po telefonu. „Jednali o situaci na Ukrajině, která má stálou tendenci k další nekontrolované eskalaci,“ sdělilo ministerstvo obrany podle agentury TASS novinářům, kteří tam přišli na briefing.

Ruský ministr svá vyjádření ohledně použití špinavé bomby ze strany Ukrajinců zopakoval i při rozhovoru s tureckým ministrem obrany Hulusim Akarem, řeklo ruské ministerstvo obrany.

„Hovořilo se o situaci na Ukrajině. Generál Sergej Šojgu vyjádřil před tureckým protějškem své obavy z možné ukrajinské provokace za použití špinavé bomby,“ uvedli Rusové.

 

Následně pak Šojgu o špinavé bombě hovořil i s britským ministrem obrany Benem Wallacem. Ruské ministerstvo obrany použilo stejná slova.

Žádná ze třech zemí Šojguova vyjádření nekomentovala.

Bomba se už dokončuje, tvrdí bez důkazů RIA Novosti
Agentura RIA Novosti uvedla s odvoláním na své zdroje, že Kyjev pod vedením západních kurátorů již zahájil realizaci plánu.

Úkol vyrobit tuto bombu prý dostalo vedení Východního důlního zpracovatelského závodu (ve městě Žoltyje vody v Dněpropetrovské oblasti) a Kyjevského institutu jaderného výzkumu. Práce jsou prý v závěrečné fázi.

Bomba má být podle agentury RIA Novosti použita s cílem obvinit Moskvu z nasazení jaderných zbraní, rozpoutat protiruskou kampaň a zbavit Rusko permanentního členství v Radě bezpečnosti OSN.

Agentura také tvrdí, že kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jedná s britskou vládou ohledně předání součástek jaderných zbraní Ukrajině.

Takzvaná špinavá bomba používá konvenční výbušniny k rozšíření radioaktivního materiálu. Její výroba je mnohem snazší než výroba jaderné bomby.

Ruská média už v březnu s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdila, že Ukrajina tento typ bomby vyvíjí, přičemž ani tehdy neposkytla žádné důkazy.

Pro užití takovéto bomby nemá žádné důvody, protože její vojáci postupují. Navíc by nedávalo smylo použít tuto bombu nad územím, které chce získat zpět.

Špinavá bomba byla vysněnou zbraní islámských teroristů, jejichž cílem bylo šířit strach. Nikdy však pro ni nezískali radioaktivní materiál.

Zdroj:Novinky.cz

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode