Situace na tádžicko-afghánské hranici. Tálibán dobývá okresy

17.07.2021 09:36

Dne 9. července na hranici mezi Afghánistánem a Tádžikistánem prudce vzrostlo napětí a hnutí Tálibán (radikální hnutí zakázané v Ruské federaci) v krátkém časovém úseku obsadilo velkou část příhraničních oblastí.

V Afghánistánu nyní probíhá konfrontace vládních sil s táliby, kteří zaujali značná území ve venkovských oblastech a zahájili ofenzívu na velká města.
 
 K eskalaci napětí došlo na pozadí stažení amerických vojsk, které ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za uznání neúspěchu mise USA v republice.

V důsledku agrese Talibánu a jejího střetu s vládními jednotkami značná část vládních vojáků přešla přes hranici s Tádžikistánem. 
 
Zástupce Tádžikistánu v OSKB Hasan Sultonov na poslední stálé radě organizace přiznal, že Tádžikistán těžko samostatně zvládne současnou krizi způsobenou konfliktem v Afghánistánu, a proto požádal spojence v rámci OSKB o pomoc. 
 
Podle představitelů Tádžikistánu vzniklá situace vyžaduje přiměřenou reakci ze strany OSKB, a to včetně opatření namířených na zvýšení potenciálu ochrany jižních hranic.
Zdroj: sputniknews

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode