Semafor chce prezentovat Corona law

08.11.2021 06:41

Spolkový sněm má tento týden projednat návrh SPD, Zelených a FDP na „adekvátní boj proti“ pandemii. Strany jsou kvůli vysokému výskytu kritizovány.

Kvůli výrazně rostoucímu počtu korony jsou SPD, Zelení a FDP již nyní pod obrovským tlakem, aby jednaly před oficiálním vytvořením semaforové koalice. Institut Roberta Kocha v neděli oznámil 191,5 nových infekcí na 100 000 obyvatel a týden – téměř o 30 procent více než v předchozí neděli. V okrese v Sasku vzrostla incidence dokonce na 865,1. Situace se zhoršila také v Bavorsku.

Budoucí semaforská koalice proto chce toto pondělí předložit návrh zákona „pro vhodný a rozhodný boj proti koroně“. V Bundestagu se o něm má poprvé jednat ve čtvrtek a parlament o něm rozhodne o týden později. Naléhavost je nutná také proto, že 25. listopadu vyprší „epidemiická situace celostátního rozsahu“, která je základem mnoha předchozích opatření pro boj s koronou.

V neděli v čele budoucích koaličních frakcí zaznělo, že jsou stále ve fázi „dokončování“ návrhu zákona. Několik komponent se již objevilo. V zákoně o ochraně před infekcemi by měl být mimo jiné katalog možných opatření pro boj s pandemií. Na tomto základě by federální státy měly například rozhodnout o požadavcích na masky a požadavcích na vzdálenost nebo určité svobody mohou být uděleny pouze těm, kteří se uzdravili, očkovali a testovali. K uzamčení by ale již nemělo docházet.

Lídr CSU Markus Söder kritizoval postup SPD, Zelených a FDP. Stěžoval si, že epidemická pohotovost by měla skončit. "Nyní naléhavě potřebujeme jednotná řešení," řekl Söder, ale "semafor se úplně uhýbá".

V čele poslaneckého klubu Zelených je Söderův výrok pobouřil. Tam bylo poukázáno na to, že to byl federální ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) – a tedy unijní politik – kdo již před několika týdny vyzval k ukončení epidemické situace. Federální vláda je navíc stále ve funkci, takže by mohla jednat sama. A Söder už má v ruce nástroje, aby mohl vší silou zasáhnout proti pandemii v Bavorsku.

Marco Buschmann, první parlamentní výkonný ředitel parlamentní skupiny FDP, řekl Süddeutsche Zeitung : "Naším úkolem jako parlamentu je vydávat zákony - a děláme to také v boji proti pandemii." Ti, kdo tvrdí, že SPD, Zelení a FDP nic nedělají, říkají „prostě nepravdu a mohou to dělat jen proto, aby se prosadili“. Považuje to za „obzvláště nevhodné pro tak citlivé téma“.

Epidemickou situaci určil Bundestag v březnu 2020 a od té doby se opakovaně prodlužuje. Stanovení stavu nouze umožňuje vládám uvalit dalekosáhlá omezení i bez souhlasu parlamentů. S koncem nouzového stavu by se taková omezení znovu „opravila“, uvedli FDP a Zelení.

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode