Ruský velvyslanec v Kábulu řekl, že mezi Talibanem a IS v Afghánistánu probíhá nesmiřitelný boj

29.08.2021 08:48

Podle Dmitrije Žirnova se teroristický útok stal injekcí dobré pověsti i pro Taliban.

Ruský velvyslanec v Kábulu Dmitrij Žirnov je přesvědčen, že probíhá nesmiřitelná válka mezi teroristickou organizací Islámský stát  a Talibanem  a že teroristický útok na kábulské letiště nebyl zpochybněn Spojené státy, ale Taliban.


"Boj je nesmiřitelný. Pokud to byl opravdu ISIS na letišti, pak to nyní nezpochybnilo ani tak Spojené státy jako Taliban. Protože Taliban převzal odpovědnost za Afghánistán," řekl v sobotu na kanálu Soloviev v přímém přenosu na YouTube. .

Podle Zhirnova se teroristický útok, ke kterému došlo, stal injekcí na dobrou pověst i pro Taliban. "Přirozeně nyní nemohou plně nést odpovědnost za to, co se děje kolem letiště. Ale obraz je: to znamená, že Taliban vstoupil do Kábulu a pak něco takového," pokračoval.

"Pokud vím, dnes Taliban zadržel dva údajné občany Malajsie, militanty ISIS. To znamená, že, jak to chápu, chytí a budou zcela jednat s ISIS. Taliban to už nepotřebuje," velvyslanec řekl.


Dne 26. srpna zahřměly na kábulském letišti dvě exploze ozbrojenců Islámského státu v Khorasanu, odnoži teroristické organizace Islámský stát v Afgánistánu. Podle posledních zpráv při útoku zahynulo více než 200 lidí, včetně 13 amerických vojáků.

Situace v Afghánistánu se vyhrotila poté, co americký prezident Joe Biden v dubnu oznámil své rozhodnutí ukončit operaci v republice. Poté ozbrojenci radikálního hnutí Taliban  zvýšili tempo ofenzívy a 15. srpna dobyli Kábul bez boje. Afghánský prezident Ashraf Ghani opustil zemi. Mnoho států vyváží své občany a zaměstnance velvyslanectví z republiky i místní obyvatele, kteří spolupracovali se západní koalicí vedenou Spojenými státy. Několik zemí již dokončilo evakuační operace.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode