Rusko je připraveno pomoci vyřešit migrační krizi na běloruské hranici s EU

15.11.2021 07:12

Moskva je připravena usnadnit úsilí o vyřešení migrační krize na hranici mezi Běloruskem a Evropskou unií, řekl ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro pořad Rossija-1 "Moskva. Kreml. Putin".

"Až uslyšíme nějaká prohlášení a obvinění proti nám, rád bych všem řekl: starejte se o své vlastní domácí problémy, nesnažte se je přesouvat na jiné, protože je potřebují vyřešit vaše spřízněné agentury. Jsme však připraveni udělat vše, co je v našich silách [pomoci vyřešit situaci], pokud můžeme něco udělat,“ odpověděl Putin na otázky reportéra Pavla Zarubina.

Zopakoval, že obvinění z účasti na migrační krizi proti Rusku "ukazují na něčí touhu přenést odpovědnost za současný vývoj". "Co s tím má společného náš letecký dopravce Aeroflot? Letel někdo Aeroflotem? Nic o tom nevím, ale někteří lidé určitě mohli letět a cestovat přes třetí země. Co s tím máme společného?" řekl ruský prezident.

Odpovědnost za migrační krizi
Západní země se snaží vyhnout odpovědnosti za migrační krizi na hranici mezi Běloruskem a Evropskou unií, řekl Putin. "Už jsem řekl, že s tím nemáme nic společného, ​​absolutně nic. Proč o tom někteří mluví? Protože je to na jejich svědomí. Naznačuje to jejich touhu svalit vinu na někoho jiného," řekl Putin v reakci na reportéra. Otázky Pavla Zarubina.

Podle ruského prezidenta za krizi mohou západní země. "Už jsem vysvětlil proč, jsou tam politické, vojenské i ekonomické důvody. Byli to oni, kdo vytvořil podmínky, kdy tisíce, ba statisíce lidí opustily své domovy. A teď hledají někoho, koho zavinili, aby se vyhnuli zodpovědnosti." za to, co se děje,“ zdůraznil Putin.

Ruský prezident vysvětlil, že se o migrační krizi dozvěděl z médií. "Nikdy předtím jsem o tomto problému nediskutoval s [běloruským prezidentem Alexandrem] Lukašenkem. Od vypuknutí krize jsme však spolu dvakrát telefonovali," řekl Putin. Ruský vůdce dříve vyjádřil naději, že Lukašenko a úřadující německá kancléřka Angela Merkelová uspořádají v blízké budoucnosti rozhovor o situaci, protože většina migrantů se snažila dostat do Německa.

Napětí vyvolané migranty, kteří se snaží dostat do Polska, Litvy a Lotyšska přes Bělorusko, vybuchlo 8. listopadu. Na bělorusko-polskou hranici dorazilo několik stovek lidí. Státy EU tvrdí, že Minsk záměrně eskaluje krizi a volají po sankcích. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zase obvinil ze situace západní země, jejichž činy donutily lidi opustit své válkou zničené domoviny.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode