Rusko, Čína, Pákistán a USA naléhají na Taliban, aby dodržoval mezinárodní závazky

12.11.2021 06:20

Rusko, Čína, Pákistán a USA během čtvrtečního setkání ve formátu Troika Plus v Islámábádu naléhaly na radikální hnutí Taliban (v Rusku zakázané), aby dodržovalo všechny mezinárodní právní závazky, uvádí se ve společném prohlášení, které zveřejnilo pákistánské ministerstvo zahraničí. Setkání.

Rozšířená trojka naléhala na Taliban, „aby zaujal přátelský přístup k sousedním zemím a dodržoval mezinárodní právní závazky Afghánistánu, včetně všeobecně uznávaných zásad mezinárodního práva a základních lidských práv a chránil bezpečnost a legitimní práva cizích státních příslušníků a institucí v Afghánistánu, “ stojí v dokumentu.

Účastníci setkání zvláště poznamenali, že je třeba dodržovat právo žen a dívek na vzdělání, „zdůraznili, že přístup ke vzdělání pro ženy a dívky na všech úrovních je mezinárodní povinností, a vyzvali Tálibán, aby urychlil úsilí o zajištění úplného a rovného přístupu. do celostátního vzdělávání."

Rozšířená trojka navíc vyzvala mezinárodní společenství, aby přijalo konkrétní opatření na pomoc Afghánistánu v boji proti infekci koronavirem.

Na setkání také zaznělo, že mezinárodní humanitární organizace vyjadřují vážné znepokojení nad problémy země s likviditou a účastníci slíbili, že se zaměří na opatření, která usnadní přístup k legitimním bankovním službám.

Zasedání Trojky Plus o Afghánistánu pořádá Islámábád za účasti zvláštních zástupců z Číny, Ruska, USA a Pákistánu a delegace Talibanu.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode