Rusko a USA nakreslí červené čáry nad Ukrajinou, Bělorusko během návštěvy Nulandovy Moskvy

12.10.2021 06:54

Rusko a Spojené státy si navzájem udělají červené čáry, které budou dodržovat, pokud jde o situaci na Ukrajině a v Bělorusku, protože do Moskvy navštívila americká ministryně zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová. Hlavním cílem její současné cesty je stabilizace vztahů Moskva-Washington na současné úrovni, Dmitrij Suslov, zástupce ředitele Centra pro komplexní evropská a mezinárodní studia (CCEIS) Vyšší ekonomické školy a odborník diskusního klubu Valdai , řekl agentuře TASS v pondělí.

"Věřím, že obě strany budou v první řadě diskutovat o červených linkách na Ukrajině a v Bělorusku. Budou si navzájem kreslit tyto čáry, aby varovaly, že jejich překročení by bylo nežádoucí, protože jinak bude bezprostředně docházet k dalšímu zhoršování vztahů," řekl Suslov .

Připomněl, že v Moskvě bude Nuland nejen jednat s náměstkem ministra zahraničí Sergejem Ryabkovem a poradcem prezidenta pro mezinárodní záležitosti Jurijem Ushakovem, ale také se setká se zástupcem náčelníka prezidentského štábu Dmitrijem Kozakem, který má na starosti post-sovětskou ukrajinskou stopu ruské zahraniční politiky a ruský hlavní vyjednavač v trilaterální skupině pro Ukrajinu.

„Setkání s Kozakem naznačuje, že Ukrajina a situace v post-sovětském prostoru budou určitě na pořadu dne. Hlavním zájmem amerického prezidenta Joe Bidena je, ne-li tuto krizi urovnat (Rusko a Spojené státy se drží antagonistických názorů na to, jak jít do tohoto podnikání), ale alespoň dosáhnout stabilizace a zabránit další eskalaci tohoto konfliktu, “řekl Suslov.

Věří, že ruští partneři Nulandu při jednáních prověří všechny klíčové otázky agendy rusko-amerických vztahů, mimo jiné včetně strategické stability a kybernetické bezpečnosti.

„Strany určitě budou diskutovat o situaci v Afghánistánu a Střední Asii obecně po vzestupu moci Talibanu,“ řekl. (Taliban je v Rusku postaven mimo zákon - TASS). „Na seznamu dalších otázek, které budou pravděpodobně zkoumány, je nešíření jaderných zbraní, včetně íránského jaderného programu a šancí nějakým způsobem obnovit komplexní společný akční plán urovnání íránského jaderného programu, a severokorejský jaderný problém. Vesmíru a Arktidy se pravděpodobně dotkne - Rusko v současné době zastává rotující předsednictví Arktické rady.

Konkrétní dohody, které by se strany mohly pokusit uzavřít, se budou týkat „soupeření Ruska a USA v post-sovětském prostoru,“ věří Suslov. „Je nepravděpodobné, že bychom o takových dohodách slyšeli něco veřejně, ale vzhledem k tomu, že si obě strany přejí nevidět eskalaci, budou určitě projednány a identifikovány některé červené čáry,“ vysvětlil.

Stabilizace konfrontace
Suslov věří, že Nuland bude chtít zajistit „další stabilizaci rusko-americké konfrontace a vztahů obecně na současné úrovni“ a v každém případě zabránit eskalaci současných krizí, do nichž jsou zapojeny Moskva a Washington.

„To by zcela odpovídalo politice Bidenem vedené administrativy zmrazit rusko-americkou konfrontaci tam, kde je v tuto chvíli, a zaměřit hlavní zdroje na čínskou cestu, na obsazení Číny, konsolidaci protičínské koalice a přesvědčování asijských a evropské země, aby se připojily, “řekl Suslov.

Souhlas Ruska s Nulandovou návštěvou (v odvetě za americké sankce byla na černé listině) naznačuje zájem obou stran na udržení pracovních vztahů mezi hlavními městy a „moderování rusko-americké konfrontace“.

„V této souvislosti obě strany vykazovaly určitou flexibilitu. Neřekl bych, že udělaly ústupky. To jen potvrzuje, že máme zájem o práci, normální (byť nepřátelskou) a rozumnou interakci se Spojenými státy. Jedná se o velmi dlouhý krok vpřed a značný pozitivní vývoj v kontrastu s tím, jaké byly rusko-americké vztahy během prezidentství Donalda Trumpa. Tyto vztahy nebyly jen konfrontační. Byly zásadně šílené. Dialog jako takový mezi Ruskem a Spojenými státy byl vážně narušen, “uvedl Suslov. uzavřel.

Nuland přijel do Moskvy v pondělí na jednání s ruskými představiteli. Její návštěva potrvá do 13. října. Přípravy byly doprovázeny diskusí o vízovém aspektu problému, protože v roce 2014 byla Nuland zařazena na sankční seznam jako odplatu za americké sankce. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že výměnou za souhlas Ruska s Nulandovou návštěvou byli někteří američtí představitelé vyškrtnuti také z černé listiny USA.

Diplomatický zdroj dříve agentuře TASS řekl, že setkání Nulanda s Ryabkovem bylo naplánováno na 12. října. Zdroj ruského prezidentského štábu uvedl, že šéf prezidentského štábu Dmitrij Kozak se má s Nulandem setkat 13. října. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že Nuland se také setká s ruským prezidentským poradcem pro mezinárodní záležitosti Jurijem Ušakovem, ale neřekl, kdy.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode