Ruské vojenské ministerstvo evakuuje 500 lidí z Afghánistánu

25.08.2021 06:44

Jsou to ruští občané i občané Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti a Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany zorganizovalo evakuaci více než 500 lidí z Afghánistánu jménem ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedlo ministerstvo ve středu novinářům.

Čtyři vojenská dopravní letadla přepraví přes 500 ruských občanů a také občanů Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (Bělorusko Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán) a Ukrajiny. Podle ministerstva vytvořily čtyři plány skupinu a v Uljanovsku čekají na další pokyny.

Každé letadlo je vybaveno zdravotnickým personálem a zásobami, které zajišťují potřebnou lékařskou pomoc za letu. Letadla mají navíc zásobu pitné vody, deky a jednotlivé příděly potravin.

15. srpna bojovníci Talibanu (v Rusku zakázaná organizace) vnikli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl. Viceprezident Amrullah Saleh uvedl, že podle ústavy se v případě nepřítomnosti prezidenta stává „prozatímním prezidentem“ a vyzval k ozbrojenému odporu proti Talibanu. Západní země právě evakuují své občany a zaměstnance velvyslanectví.

Zdroj:TASS

 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode