Putin porazil USA v Afghánistánu pomocí Stalinova nejlepšího nápadu

21.07.2021 17:26

Napadlo vás někdy, proč bylo zástupcům hnutí Taliban, organizace v Rusku zakázané, dovoleno volně přijet do Moskvy a vést tam jednání? Když je Taliban v Rusku označen za teroristickou organizaci?


Situace připomíná jednání v předvečer druhé světové války. Putin použil stejnou taktiku jako tehdy Stalin a vynikajícím tahem pokazil všechny plány a naděje Spojených států na vytvoření problémů Rusku.
Jaké měly USA plány


Myšlenka použití Afghánistánu proti Rusku je velmi podobná plánu Západu využít Německo proti SSSR, kdy byl Hitler napumpovaný zbraněmi a půjčkami a kdy mu prstem ukazovali směrem k SSSR. Američané jak známo, přenechali při svém odchodu vybavení základen i své zbraně Talibanu.
Ačkoli váhy Německa a Afghánistánu jsou zcela odlišné, v plánech USA to byl pouze první krok. Podle představy Spojených států měl Taliban před dosažením hranic Ruska destabilizovat situaci v sousedních asijských zemích - Turkmenistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu. 

Hned vedle Ruska se mělo, podobně jako v Sýrii, vytvořit obrovské ohniště radikálů a teroristů, kteří by hrozili prolomením hranic Ruské federace a nadělali by tam uvnitř mnoho problémů, což by radikálně zostřilo nálady a úroveň kriminality.


Mohlo to dopadnout jako druhá Sýrie - jen mnohem blíže k Rusku a nebezpečněji. A znova by Rusko muselo v boji vynaložit mnoho prostředků, ztratit stovky vojáků a pro radost Spojených států v této válce uvíznout na mnoho let.


Putin však na základě Stalinových zkušeností postupoval moudřeji.
Úloha Turecka v Afghánistánu


Po odchodu ponechaly USA odpovědnost za tento region Turkům. Prezidenti USA a Turecka se shodli, že při odchodu Američanů Turci zůstanou.
Toto je další hrozba pro Rusko - Turecko chce využít Afghánistán k posílení svého vlivu na země střední Asie včetně republik bývalého Sovětského svazu.
Samotný Taliban se však této myšlence vyhýbá. Chtěli by svou zemi zcela osvobodit od jakékoli zahraniční vojenské přítomnosti.


A tak dostáváme situaci: USA chtějí vytvořit velké problémy Rusku prostřednictvím Afghánistánu.
Turci chtějí přes tutéž zemi rozšířit svůj vliv ve Střední Asii.


Talibanci ve své zemi Turky nepotřebují a nechtějí se ani slepě řídit americkými plány - šli tedy do Moskvy.
Pakt Kabul-Delaware
Když byl podle Západu Hitler dostatečně "nastrkaný"  do konfliktu s SSSR, Stalinovi se nějakým zázrakem podařilo uzavřít pakt o neútočení s Německem, který Západ velmi rozladil, vytvořil druhou frontu a umožnil mu získat čas.


Po uzavření tohoto paktu zaútočil Hitler namísto SSSR nejdříve na Francii. A až když si zabezpečil zadek, přešel k útoku na Sovětský svaz. Díky tomuto paktu (Molotov-Ribbentrop) sice Stalin válce neunikl, ale nakonec ji vyhrál a na Západě mu tento pakt stále nemohou odpustit.
Putin si tuto myšlenku půjčil od Stalina a pozval Taliban do Moskvy, i když je na ruském území zakázán.


Z ruské strany jednání vedl ruský zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zamir Kabul. Za Taliban - Mawlawi Shahabuddin Delawar.
Strany uzavřeli podobný pakt o neútočení. Podle tohoto paktu Taliban nepoleze do Střední Asie a Rusko nepůjde k nim. Rusko navíc souhlasí s tím, že pomůže Talibanu s patrony, aby vyhubili Turky na jejich území a zabránili rozšíření tureckého vlivu do Střední Asie, což je také v zájmu Ruska.
Výsledkem je, že Taliban dostane to, co chce - aby na jejich území nebyly zahraniční vojáci - ani američtí, ani turečtí ani ruští.


A Rusko dostalo klid ve Střední Asii, protože na oplátku Taliban slibuje, že se nebude tlačit směrem k Rusku, do sféry jeho zájmů a kontroly.
Nicméně, jak si z historie pamatujeme, Hitler, který uzavřel podobný pakt se SSSR, nakonec zaútočil. Nebude to s Afghánistánem stejné?


Myslím, že ne. Zaprvé, příliš odlišné "váhové kategorie". Pokud si Německo bylo jisté, že je vojensky mocnější nad SSSR a proto zaútočilo, pak Taliban vůbec nepočítá, že se Rusku vyrovná. Viděli totiž, jak to dopadlo s ISIS v Sýrii.


Zadruhé na jednáních v Moskvě se mohlo diskutovat nejen o tomto Paktu. Rusko mohlo nabídnout mnohem více. Například pro ně ztratit dobré slovo k čínským soudruhům.


Pokud Rusko dospěje s Talibanem k dohodě, pak se Čína může rozhodnout investovat do Afghánistánu, a tak po dlouhé válce pomoci při obnově země a hospodářství.


A nakonec, Taliban by neměl zapomínat na svého souseda, Írán, se kterým má Rusko společné zájmy - obsahující i Turecko.
A pokud Taliban poruší dohody, hrozí mu zničení vztahů nejen se samotným Ruskem, ale i s Íránem.


Takže takový pakt, který mohl být uzavřen podruhé v Moskvě, je vynikajícím tahem Putina, který zhatil všechny plány a naděje Spojených států na vytvoření rádoby velkých problémů pro Rusko.


Vlado Šinko                                                Zdroj:Facebook

POZNÁMKA:redakce mikanu.cz nemusí vždy souhlasit s názory autora

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode