Putin, Merkelová, Macron zdůrazňují důležitost normandského formátu

12.10.2021 06:56

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí telefonoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, uvedla tisková služba Kremlu .

"Strany podrobně diskutovaly o znepokojivé situaci kolem zastavení procesu urovnání ukrajinského konfliktu. Tři vedoucí představitelé si povšimli důležitosti implementace minských dohod z roku 2015 jako jediného vypořádacího základu. Zdůraznili také důležitost dalších koordinace úsilí Ruska, Německa a Francie v normandském formátu, “uvedl Kreml.

Kromě toho Putin provedl „vysoce zásadové posouzení kyjevské politiky tvrdohlavého vyhýbání se závazkům vyplývajícím z minských dohod a dohod z předchozích summitů v normandském formátu, včetně summitu v Paříži (9. prosince 2019)“.

Tři vedoucí představitelé se dohodli, že budou nadále diskutovat o možnosti zorganizovat summit Normandské čtyřky (Rusko, Německo, Francie, Ukrajina). "Ministři zahraničí (ze čtyř národů - TASS) se budou zabývat možnou organizací setkání v normandském formátu na jejich úrovni. Bylo také dohodnuto, že bude i nadále používat odpovídající kanály, aby se prozkoumala možnost uspořádat normandský summit, pokud je to účelné, “stálo v něm.

„S ohledem na obtížnou situaci při urovnání konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny požádali vůdci své politické poradce a ministerstva zahraničí o zintenzivnění kontaktů v normandském formátu,“ uvedl Kreml s tím, že vedoucí představitelé také jednali o řadě dalších mezinárodních problémy včetně boje proti terorismu na africkém kontinentu.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj dříve v ten den řekl, že měl telefonický rozhovor s Macronem a Merkelovou, aby prodiskutoval otázky urovnání konfliktu na Donbasu a přípravy summitu Normandské čtyřky.

Putinův předchozí rozhovor s Macronem a Merkelovou se uskutečnil ve formátu videokonference 30. března. Ruský prezident poté vyjádřil znepokojení nad destabilizačními akcemi Kyjeva na Donbasu.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode