Puigdemont, právní tým a katalánská vláda rozhodnutí italského soudu vítají

06.10.2021 06:23

 

Rozhodnutí soudu v Sassari na Sardinii, pozastavit Carles Puigdemont je extradiční řízení probíhající soudní rozhodnutí v EU bylo uvítáno bývalým prezidentem, jeho právník a vláda Katalánska.

Při opuštění soudu ve středu odpoledne Puigdemont - mluvící italsky - řekl, že je „velmi šťastný“, zatímco jeho právník Gonzalo Boye jednoduše tweetoval „spravedlnost“, také v italštině.

Bývalý katalánský prezident na tiskové konferenci v pondělí večer poděkoval svému právnímu týmu a sardinskému lidu, než prohlásil, že získal právo svobodně žít, a vyzval Španělsko, aby se vzdalo úsilí o jeho vydání.

Poté, co sdělil svá předchozí soudní vítězství proti pokusům o jeho vydání, Puigdemont vyzval Španělsko, aby se přestalo snažit „pokračovat po cestě, která zjevně ztěžuje nalezení politického řešení “, s odkazem na konflikt mezi Katalánskem a Španělskem.

Postavička Junts per Catalunya dále obvinila Španělsko z „používání soudnictví k dosažení politických cílů “ a naříkala nad „posedlostí“ tím, že „bránila“ práci, kterou jako europoslanec vykonává.

Puigdemont byl spokojen s výsledkem soudního jednání v Sassari, ale řekl, že je „pobouřen“, že se Španělsko chová „mimo evropské standardy“.

„Dobrá pověst španělské justice je vážně poškozena ,“ řekl.

Europoslanec rovněž zopakoval své požadavky, aby Evropa zasáhla a zapojila se do hledání řešení. „Je načase, aby si EU uvědomila rozsah politického konfliktu,“ dodal.

Katalánská vláda
Zástupci katalánské vlády cestovali na Sardinii, aby ukázali svou podporu Puigdemontovi, včetně ministryně spravedlnosti Lourdes Ciuró - členky Puigdemontovy strany Junts - a Laury Vilagrà, ministryně předsednictví a členky Esquerra Republicana (ERC).

Před slyšením Vilagrà řekl, že si jsou „jisti, že zde dnes bude španělská justice opět poražena, jak doufá katalánská vláda. Přišli jsme [Puigdemonta] podpořit a chceme, aby tato represe skončila“.

Současný katalánský prezident Pere Aragonès uvítal propuštění svého předchůdce na Twitteru: „Oslavujeme svobodu Puigdemonta. Spravedlnost v Evropě se opět staví proti represím [španělského] státu, ale soudní pronásledování bude zastaveno pouze amnestie a sebeurčení. Chceme všechny pronásledované svobodné a zpátky domů. "


Vedoucí ERC Oriol Junqueras také napsal zprávu na Twitter. „Spravedlnost, která ve Španělsku chybí, je poskytována - a bude dodávána - z Evropy,“ řekl bývalý viceprezident Katalánska. „Za amnestii, sebeurčení a nezávislost Katalánska. S vámi, prezidente,“ dodal s odkazem na Puigdemonta.

Svůj souhlas vyjádřila i předsedkyně parlamentu Laura Borràsová, která tweetovala, že Puigdemont je „dnes ještě svobodnější“ a že španělské soudnictví je „čím dál izolovanější“, zatímco generální tajemník Junts Jordi Sànchez uvedl, že „v Evropě funguje spravedlnost“, zatímco „v Španělsko to nefunguje ani se neočekává. "

„Militantní konstitucionalismus“

Vůdce konzervativní lidové strany Pablo Casado před Puigdemontovým soudním vystoupením prohlásil, že zajistí, aby se bývalý katalánský prezident vrátil do Španělska, což je součást toho, co nazval novým „militantní ústavností“.

„Postoupíme Puigdemonta k Nejvyššímu soudu, i když to bude znamenat, že budeme muset cestovat do poslední země v Evropě, abychom požadovali respektování našeho soudnictví. Dostatečně beztrestně pro pučisty!“ řekl příznivcům shromážděným v neděli na aréně Valencie.

V centru Casadovy řeči bylo Katalánsko. Pokud lidovci vyhrají příští španělské volby, zahájí „plán na posílení práva a institucí k zajištění národní jednoty“, řekl a dodal: „Katalánsko je svobodné, protože je španělské“.

Zdroj:https://www.catalannews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode