Protipirátská akce: Ruská námořní pěchota osvobodila posádku před piráty

27.10.2021 07:04

Ruská válečná loď po obdržení nouzového signálu vyslala vrtulník s oddílem námořní pěchoty na pomoc napadené lodi.

Kontejnerová loď osvobozená ruskou námořní pěchotou v Guinejském zálivu 25. října měla posádku 22 lidí, informoval v úterý velitel námořní operační skupiny ruské Severní flotily kapitán 1.třídy Stanislav Varik.

Jak již dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, kontejnerová loď Lucia plující z Toga do Kamerunu plující pod vlajkou Panamy byla napadena piráty v Guinejském zálivu. Po obdržení nouzového signálu vyslala ruská válečná loď vrtulník s oddílem námořní pěchoty, aby plavidlo osvobodil.

"Posádka plavidla byla složená 22námořníků: Rus, Rumun a 20 Ukrajinců. Všichni jsou v bezpečí. Skryli se v izolované kabině plavidla," řekl velitel.

Podle velitele se poté, co obdržel signál od mezinárodního úřadu pro boj proti pirátství o plavidle zabaveném piráty, rozhodl poslat tam vrtulník. Vrtulník "doletěl do určené oblasti za složitých povětrnostních podmínek uprostřed silné tropické bouře," upřesnil.

"Vzdálenost byla přes 80 km. Po příjezdu do oblasti zpozoroval rychlý člun manévrující podél boku zajatého plavidla. Poté, co piráti zaslechli zvuk vrtulníku a viděl jej, nastoupilo na loď  osm pirátů." Jakmile se vrtulník  přiblížil k plavidlu  člun se začal vzdalovat prudkými manévry vysokou rychlostí přes 30 uzlů,“ uvedl velitel.

Ruská námořní pracovní skupina přešla do plné bojové pohotovosti a protiteroristické jednotky na palubě všech válečných lodí byly v nejvyšší pohotovosti, upřesnil.

"Námořní bojová skupina se začala přesouvat nejvyšší rychlostí do oblasti, kde bylo plavidlo spatřeno. Doba cesty byla dvě a půl hodiny. Vrtulník musel provést zpětný let k válečné lodi kvůli doplnění paliva a připravoval se na svou opakovanou misi." vynikají všechny požadavky na měřený bojový výcvik,“ zdůraznil Varik.

V té době už bylo známo, že posádka plavidla nebyla dosažitelná, na horní palubě nikdo nebyl a loď s piráty se podle něj vzdálila o značnou vzdálenost.

"V té době jsem se spojil s mezinárodním úřadem pro boj proti pirátství a informoval jsem je, že se dostáváme do kontaktu s plavidlem a že piráti byli vyhnáni z oblasti a jejich činnost byla zastavena," řekl velitel námořního úkolového uskupení. řekl.

Inspekce kontejnerové lodi
Ruští mariňáci neměli žádné informace o tom, zda na palubě plavidla zůstali nějací piráti, řekl velitel. "Při přiblížení k plavidlu personál provedl veškerá preventivní opatření. Útočné a podpůrné skupiny byly vyzbrojeny a instruovány a nastoupily do rychlého člunu, když válečná loď dorazila do oblasti operace. Vrtulník vzlétl podruhé, aby zajistil palebná podpora ze vzduchu. Řízení bylo vykonáváno z dronu vypuštěného z velkého protiponorkového torpédoborce [viceadmirál] Kulakov,“ řekl kapitán první hodnosti.

Námořní pěchotě se podařilo dostat do kontaktu s posádkou kontejnerové lodi, řekl.

"Poté začala nejsložitější a nejnebezpečnější práce: útočná (požární) skupina nastoupila na plavidlo pod krytem vrtulníku a zbraní válečné lodi. Válečná loď zůstala 300 metrů od zajatého plavidla. Mariňáci operovali rychle a profesionálně," řekl velitel.

Šest mariňáků vyšplhalo na nákladní loď Lucia a zaujalo pozice podél její paluby, poté půl hodiny prohlíželi plavidlo a osvobodili posádku, dodal.

"Nejsou žádní zranění. Všichni byli v pořádku a zdraví a vyšplhali na horní palubu, aby srdečně přivítali, poděkovali a jednoduše objali mariňáky za jejich záchranu," řekl Varik.

Na civilní plavidlo osvobozené od pirátů se nalodila také další skupina složená z vyšetřovatele a prokurátora. Kontejnerovou loď nyní na žádost kapitána vede skupina válečných lodí, informoval velitel.

Ruská námořní bojová skupina Severní flotily byla v posledních třech týdnech na protipirátské misi v Guinejském zálivu. 

Operační skupinu tvoří záchranný remorkér Altaj, střední námořní tanker Akademik Pashin a velká protiponorková válečná loď viceadmirál Kulakov. 

Ruská námořní pěchota zajišťuje bezpečnost lodní dopravy a monitorují námořní situaci pomocí palubního letectví.

Zdroj:TASS

 

 

 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode