Přijde Morava o strategický areál, který má klíčovou roli pro naši bezpečnost?

22.10.2015 17:16

Z klíčového bezpečnostního zařízení prchají zaměstnanci. Proč?

Vojenský technický ústav výzbroje a munice ve Slavičíně (VTÚVM), pod který patří i areál ve Vrběticích, v němž před rokem vybuchly dva sklady munice, přišel od roku 2010 o polovinu zaměstnanců. Někteří ze zbývajících šesti desítek mají o osud závodu obavy. Podle nich odcházejí klíčoví pracovníci a stát podnik cíleně utlumuje. Ministerstvo obrany, pod které vojenský technický ústav spadá, to popírá.

VTÚVM v posledních letech hospodaří se ztrátou. Vedle výbuchů ve Vrběticích se na tom projevil i nedostatek zakázek od státu. Podnik zabývající se vývojem průzkumných a zbraňových systémů a také vývojem či výrobou, likvidací a prodlužováním životnosti munice, dříve zakázky dostával od ministerstva obrany přímo. Po nástupu ministra Martina Stropnického (ANO) se ale o zakázky soutěží.

Průvodním jevem špatné hospodářské situace podniku je úbytek zaměstnanců. Odcházejí údajně i zkušení pracovníci s mnohaletými zkušenostmi, kteří nacházejí uplatnění u konkurence. "Působí to jako snaha vyvést know-how podniku do soukromých firem," řekl ČTK jeden ze zaměstnanců VTÚVM, který si nepřál být jmenován. Podle něj hrozí zánik podniku.

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany ze Slavičína sice odešli někteří dlouholetí pracovníci, ale podnik prý důsledně kontroluje, aby nebylo zcizeno nebo zneužito know-how. "Schopnosti odštěpného závodu VTÚVM nejsou z pohledu zakladatele podniku ohroženy," řekla ČTK Zechmeisterová. Podle ní VTÚVM stejně jako ostatní vývojové a výzkumné součásti resortu prošly restrukturalizací.

Další významné propouštění se podle Zechmeisterové nyní nechystá. Slavičínský závod v létě na jeden měsíc přešel na čtyřdenní pracovní režim. Situace podniku je podle Zechmeisterové negativně ovlivněna vrbětickými výbuchy. "Došlo k zastavení výroby munice a omezení zkušebnictví a snížení příjmů z pronájmu nepotřebných nemovitostí. Negativní stav hospodaření je v letošním roce kompenzován v rámci celého státního podniku (Vojenský technický ústav, jehož je VTÚVM součástí)," řekla Zechmeisterová.

Dodala, že o zrušení VTÚVM nebo o jeho přesunu jinam ministerstvo obrany neuvažuje. "V současné době dochází pouze k redukci nepotřebného nemovitého majetku s cílem zefektivnit činnost závodu," doplnila Zechmeisterová. Nepotřebné nemovitosti jsou podle ní vytipovány ve Slavičíně i ve vrbětickém areálu, kde se ale čeká na závěry vyšetřování policie.

Podle senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL), jenž je členem výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, dosud realizované kroky směřují k útlumu podniku. Podle něj by jeho rušení bylo velkou chybou. "Ztratí se kvalifikovaní odborníci a dojde k nenahraditelné ztrátě strategického areálu, který má z hlediska obranyschopnosti země klíčovou roli. I s ohledem na bezpečnostní situaci posledních měsíců je to krátkozraké řešení," podotkl Kunčar.

ČTK

Převzato z: zoom.iprima.cz/prijde-cesko-o-strategicky-areal-ktery-ma-klicovou-roli-pro-nasi-bezpecnost#utm_source=Parlamentni+listy&utm_medium=rss&utm_campaign=parlamentni+listy

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode