Při střetech s Talibanem na severu Afghánistánu zahynulo sedm milicionářů

17.10.2021 08:39

V provincii Baghlan na severovýchodě Afghánistánu pokračovaly střety mezi Frontou národního odporu a radikálním hnutím Taliban (zakázané v Rusku).

Afghánský islámský tisk v sobotu informoval, že při nepřátelských akcích bylo zabito nejméně sedm milicionářů. Byli mezi nimi dva velitelé Fronty národního odporu. Taliban také utrpěl ztráty, ale nebyly upřesněny. O incidentu zatím nejsou žádné bližší informace.

Poté, co Spojené státy oznámily stažení svého vojenského personálu ze země, zahájil Taliban (v Rusku zakázaný) rozsáhlou operaci s cílem znovu získat kontrolu nad Afghánistánem. 15. srpna sestoupil afghánský prezident Ašraf Ghaní a uprchl ze země a síly Talibanu se vplížily do Kábulu, kde se nesetkaly s žádným odporem. Síly vystupující proti vládě Talibanu nabízely odpor v provincii Panjshir, v jejímž čele stál Ahmad Massoud, syn slavného velitele partyzánů Ahmada Shaha Massouda (1953-2001). Bývalý viceprezident Amrullah Saleh, který se prohlásil „dočasným prezidentem“, vyzval zemi, aby ji podpořila.

Mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid řekl 6. září, že hnutí zajistilo plnou kontrolu nad provincií Panjshir. Massoud zase uvedl, že protitalibanský odpor pokračuje v boji dál. Mluvčí Fronty Ali Maysam Nazari později objasnil, že odpor přechází na taktiku partyzánského boje.

14. února 2003 ruský nejvyšší soud vynesl rozsudek prohlašující Taliban za teroristickou organizaci, která je v Rusku postavena mimo zákon.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode