Počet obětí teroristického útoku v Oaklandu stoupá na sedm

04.09.2021 06:33

Počet obětí teroristického útoku v supermarketu na novozélandském Aucklandu, ke kterému došlo v pátek, se zvýšil na sedm lidí, z toho tři v kritickém stavu. V sobotu to oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová během online briefingu pro novináře.

"Sedm lidí bylo zraněno, tři jsou v kritickém stavu v nemocnici. Zbytek byl ošetřen a nyní se zotavuje doma," řekl předseda vlády. Dříve bylo hlášeno asi šest obětí.

Ardern také uvedl, že muž, který napadl lidi v Oaklandu, byl letos v červenci propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest za pokus o ozbrojený útok na strážce zákona. Současně nad ním bylo zřízeno nepřetržité sledování, na kterém se osobně dohodl předseda vlády země. „Na konci července mi byly poskytnuty informace o tomto případu a 9. srpna jsme  diskutovali o možnostech opatření ke snížení rizika, které tato osoba pro společnost představuje. Použili jsme všechny dostupné nástroje, abychom se proti tomu chránili osoba, všechny zákonné prostředky, “řekla.

Úřady uvádějí, že dvaadvacetiletý Srí Lančan přijel na Nový Zéland v roce 2011 a o pět let později se dostal do pozornosti novozélandské policie za zveřejňování extrémistických prohlášení na Facebooku. V roce 2018 byl na mezinárodním letišti v Aucklandu zatčen muž za pokus o vstup do Sýrie a později v rozporu s podmínkami kauce získal nůž a zaútočil na nápravný personál.


Novozélandská policie nahlásila ozbrojený útok na návštěvníky supermarketu na jihozápadě Aucklandu v pátek 3. září asi v 15:20 místního času. Strážci zákona, kteří dorazili na místo, zahájili palbu na útočníka. Zemřel na místě, šest obětí bylo převezeno do nemocnice. Ardern později řekl, že útok byl teroristickým činem.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode