Plyn na základě dlouhodobých kontraktů 4x levnější pro EU než spotové kontrakty

22.10.2021 06:19

Plyn dodávaný Gazpromem do Evropy na základě dlouhodobých smluv stojí země EU čtyřikrát méně než plyn nakupovaný na spotovém trhu, řekl ruský prezident Vladimir Putin na zasedání Valdajského mezinárodního klubu.

"Ty evropské společnosti, které dostávají plyn od Gazpromu na základě dlouhodobých smluv, ho dostávají čtyřikrát levněji [než ty, které nakupují plyn na spotovém trhu]. Nejde o procentuální číslo, ale je čtyřikrát [levnější]. A Gazprom ano. nedělat žádné superzisky, “poznamenal prezident.

"Nebrečíme u toho, protože máme zájem o dlouhodobé smlouvy, o dlouhodobé vzájemné závazky. V tomto případě poskytujeme příležitost investovat do výroby a zajistit požadované objemy pro naše spotřebitele. Je stabilní a spolehlivý ," přidal.

Putin připomněl, že poslední politika, kterou země EU prováděly v oblasti regulace trhu s plynem, implikovala opouštění dlouhodobých kontraktů ve prospěch spotových kontraktů, které jsou údajně více tržním nástrojem. V roce 2021 se však ukázalo, že je výhodnější dodávat plyn do Asie a Latinské Ameriky než do Evropy, což byl jeden z důvodů současné krize, poznamenal ruský lídr.

Krize v evropském plynárenském průmyslu eskalovala letos na podzim poté, co spotové ceny plynu začaly raketově růst, přesáhly 1 000 USD za 1 000 metrů krychlových a téměř dosáhly 2 000 USD za 1 000 metrů krychlových při nízké obsazenosti zásobníků plynu.

Podle pozorovatelů byla krize způsobena řadou faktorů. Jedním z nich byl explozivní růst poptávky po plynu z Asie, který způsobil prudký nárůst cen na asijském trhu a také odliv dodávek z evropských tras. Situaci zhoršovala skutečnost, že se podíl výroby větru v Evropě snížil.

Hlavním důvodem vysoké volatility na trhu s plynem však byla nízká kapacita kapacity zásobníků plynu. V polovině října byla evropská podzemní úložiště plynu zaplněna 71% objemu plynu, který z nich byl odebrán v minulé sezóně.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode