Pentagon slibuje reagovat na jakýkoli útok na Američany v Afghánistánu

16.08.2021 07:03

Americké ozbrojené síly jsou připraveny reagovat na jakýkoli útok na občany země, kteří se v současné době nacházejí v Afghánistánu, řekl v neděli agentuře TASS tiskový tajemník ministerstva obrany John Kirby.

Podle jeho slov Washington vyslal do země další vojáky s jedinou misí - „zajistit pohyb civilistů z Kábulu“.

„Jakákoli hrozba pro misi bude brána vážně - a jakýkoli útok na naše lidi nebo na naši operaci bude řešen silou,“ řekl.

Spojené státy již evakuovaly několik stovek amerických občanů, včetně diplomatů a civilistů.

„Dosud bylo evakuováno několik stovek civilistů včetně personálu a soukromých občanů USA,“ řekl. „Pokračujeme v budování kapacit pro urychlení zpracování pro ohrožené afghánské civilisty.“

„Pokračujeme ve sledování zhoršující se bezpečnostní situace v Afghánistánu. Zůstáváme soustředěni na misi, která nám byla přidělena: usnadnit bezpečné čerpání civilního personálu z velvyslanectví USA a ven ze země a chránit operace na letišti na podporu tohoto čerpání a další evakuační lety, “uvedla mluvčí.

Tiskový mluvčí uvedl, že mezinárodní letiště Hamid Karzai přijímalo komerční lety, i když problémy byly hlášeny po celý den.

"Americké síly nyní převzaly odpovědnost za řízení letového provozu na letišti, podporované afghánskými protějšky. Komerční provoz pokračuje, i když došlo k několika sporadickým přerušením a zpožděním," řekl.

„Pokračujeme v zdokonalování našich procesů a organizace na letišti, včetně předběžného připravování lidí na pohyb a zlepšování naší obrany,“ dodal Kirby.

Americké velvyslanectví v Kábulu v neděli informovalo o ostřelování letiště v Kábulu. Od té doby nejsou k dispozici žádné oficiální informace o tamní situaci. Podle fotografií a videí sdílených prostřednictvím sociálních sítí dorazily na letiště tisíce lidí ve snaze uprchnout ze země. Někteří z nich vstoupili na přistávací dráhu a zablokovali ji. Američtí vojáci se snaží zajistit bezpečný vzlet a přistání letadel.

14. dubna americký prezident Joe Biden oznámil své rozhodnutí omezit operaci v Afghánistánu, která se ukázala být nejdelší zahraniční vojenskou kampaní v historii USA. Militanti z radikálního hnutí Taliban (v Rusku zakázaného) vstoupili v neděli do hlavního města Afghánistánu Kábulu, kde se nesetkali s žádným odporem, a začali převzít kontrolu nad vládními úřady a policejními stanicemi, opuštěnými provládními silami. Afghánský prezident Ashraf Ghani opustil zemi a podle posledních zpráv dorazil do hlavního města Uzbekistánu Taškentu. Později Taliban oznámil, že získal kontrolu nad všemi okresy afghánského hlavního města.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode