Paříž a Londýn v Radě bezpečnosti OSN předložily návrh rezoluce o bezpečnostní zóně v Kábulu

29.08.2021 09:26

Dokument poskytne OSN „základ pro naléhavá opatření“, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron,

Francie a Velká Británie představí v pondělí na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce o vytvoření bezpečnostní zóny OSN v Kábulu. Nedělnímu listu Le Journal du Dimanche to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron .


"Náš návrh usnesení definuje [hranice] bezpečné zóny OSN v Kábulu, která umožní pokračování humanitárních operací. To poskytne OSN základ pro naléhavá opatření a především umožní každému plnit své povinnosti , a mezinárodní společenství k udržení tlaku na Taliban (zakázané radikální hnutí v Ruské federaci) “, - řekl.

Tato zóna je mimo jiné nezbytná k tomu, aby se v ní mohli schovat Afghánci, kteří nestihli odjet na evakuační lety. Podle Macrona v zemi zůstává „několik tisíc“ lidí, kterým si Francie přeje poskytnout ochranu. Kromě soudců, umělců a intelektuálů zmínil ženy, které za posledních 20 let získaly vzdělání a kterým by mělo „pomoci vyhnout se represím“.

Francouzský vůdce zároveň odmítl kritiku francouzských politiků kvůli frázi v jeho nedávném projevu k národu o potřebě „chránit Francii před velkým přílivem nelegálních migrantů“. Macron ujistil, že je nepochopen, a upozornil na nutnost především poskytnout útočiště těm, kteří jsou ohroženi Talibanem.


„Budou velké toky [migrantů], protože kanály pro ty, kteří nejsou v bezprostředním ohrožení, ale chtějí odejít, již byly vytvořeny,“ vysvětlil a poukázal na velkou koncentraci uprchlíků v Íránu, Pákistánu a Tádžikistánu. Přitom mnoho Afghánců, kterým Francie odepřela azyl, nelze za současných podmínek vrátit do vlasti. „Musíme znovu zavést koordinaci mezi evropskými zeměmi, aby nedošlo k situaci, kdy by Afghánci <...> cestovali po celé Evropě a hledali zemi, která jim nabídne lepší podmínky,“ dodal Macron.

Dokončení evakuace
V sobotu večer oznámilo ministerstvo zahraničí a francouzské ozbrojené síly dokončení operace evakuace svých občanů a Afghánců, kteří spolupracovali s jejími představiteli. Francouzští diplomaté a vojenský personál byli převezeni na leteckou základnu v Abú Dhabí. Jak Macron upřesnil, od poloviny srpna bylo deportováno 2834 lidí, z toho 142 Francouzů a 117 Evropanů, zbytek jsou občané Afghánistánu. 

Celkem bylo provedeno 15 letů.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode