Pampeliška má nečekané léčivé účinky - zastavuje růst rakovinných buněk

24.03.2018 10:52

Většina lidí se jich snaží zbavit, hned jak se objeví na jejich trávníku, neboť pampelišky bývají považovány především za nevítaný plevel. Některým se možná vybaví známá píseň od Rolling Stones s názvem "Dandelion" (pampeliška), kterou uvedli v létě 1967. To bylo zřejmě také i naposled, co se o této rostlině veřejně mluvilo. Nyní nastala nová příležitost k tomu, abychom se všichni o tento plevel začali zajímat o hodně víc.

Pampelišky jsou úzce příbuzné ke slunečnicím a tato skupina rostlin zahrnuje více než 22 000 druhů, mezi které patří mj i bodláky nebo sedmikrásky. V dřívějších dobách měla pampeliška mnohem lepší pověst, neboť byla uznávaná jako velmi účinný lék. O jejích listech je známo, že čistí krev, pomáhají při trávení a brání tvorbě žlučových kamenů. Současný vědecký výzkum ale navíc ukazuje, že extrakt z pampelišky by mohl být vynikající alternativou pro léčbu rakoviny, která odolává chemoterapii.
 

Listy pampelišek obsahují velmi důležité vitamíny a minerály, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou, hořčík nebo mangan. Už jen malé množství listů pokryje naši doporučenou denní dávku vitamínu K nebo A. Jejich další složky ze skupiny flavonoidů (např. zeaxanthin nebo cryptoxanthin) mají přímo léčebné účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici proti UV záření, cryptoxanthin zase působí v těle proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích.

U pampelišek se ukázalo, že vyvolávají apoptózu buněk v melanomech

V severní Americe je statisticky zjištěno, že u dospělých ve věku 25-29 let se nejčastěji vyskytuje rakovina v podobě melanomu, jenž odolává chemoterapii. Nejúčinnější léčbou je doposud okamžité chirurgické odstranění, ale zároveň je důležité vědět i o dalších zkoumaných alternativách. Na univerzitě v Ontariu bylo třeba zjištěno, že extrakty z kořene pampelišky dokáží účinně vyvolat apoptózu (programovaná buněčná smrt) buněk melanomu, aniž by přitom způsobovaly jakoukoliv toxicitu.

V úvodní studii bylo prokázáno, že chemické působení extraktu z pampelišek vyvolalo už v průběhu prvních 48 hodin rozpad nádorových buněk a nikdy nedošlo k poškození zdravých buněk. Vědci zjistili, že pokračující léčba s pomocí nízkých dávek extraktu z kořenů pampelišky byla efektivní pro odstranění většiny rakovinných buněk. Výsledky z této úvodní studie se ukázaly být natolik nadějné, že výzkumný tým obdržel další granty k pokračování tohoto projektu.

Přestože se další výzkum nachází zatím jen v úvodních fázích, můžeme zmínit jeden názorný příklad z praxe: 72-letý John DiCarlo už nepochybuje o zázračných účincích pampeliškového čaje. Tento starý pán podstoupil tradiční agresivní léčbu a po třech letech strádání byl nakonec lékařským týmem poslán domů, aby mohl svůj krátký zbytek života strávit se svou rodinou. Naštěstí pro něj mu někdo z kliniky poradil, aby doma vyzkoušel ještě léčbu čajem z pampelišky. V průběhu pouhých čtyř měsíců u něj příznaky nemoci vymizely a od té doby tento stav vydržel.


Použité zdroje:
https://www.naturalnews.com/040187_dandelion_root_kidney_health_liver_support.html
https://science.naturalnews.com/2011/97013_The_efficacy_of_dandelion_root_extract_in_inducing_apoptosis_in.html
https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2441/2
https://www.cbc.ca/news/canada/windsor/cancer-killing-dandelion-tea-gets-157k-research-grant-1.1248382


Originál: 
https://www.naturalnews.com/043124_dandelion_cancer_growth_health_benefits.html



Převzato z: https://www.uspesna-lecba.cz/rakovina/pampeliska-ma-necekane-lecive-ucinky-zastavuje-rust-rakovinnych-bunek/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode