Opoziční síly dobyly zpět tři okresy Talibanu v provincii Pandžšír

11.09.2021 07:19

Podle listu Afghanistan Times milice znovu získaly kontrolu nad okresy Dara, Abshar a Paryan.

Oddělení Fronty národního odporu (FNS) v severní provincii Panjshir, která se nepodřídila radikálnímu hnutí Taliban, které se chopilo moci v Afghánistánu (v Ruské federaci zakázáno), dobyla zpět tři radikály od radikálů v regionu. Informoval o tom v pátek místní list Afghanistan Times .

Podle jejích zdrojů milice vrátily kontrolu nad okresy Dara, Abshar a Paryan ležící v severní a severovýchodní části Panjshiru. Jak bylo upřesněno, v důsledku urputných bojů síly Federální daňové služby „zničily desítky militantů Talibanu“.

Taliban zahájil rozsáhlou operaci k nastolení kontroly nad Afghánistánem poté, co USA na jaře oznámily své rozhodnutí stáhnout své ozbrojené síly ze země. 15. srpna rezignoval afghánský prezident Ašraf Ghaní a opustil zemi a Taliban vstoupil do Kábulu bez boje. Síly nesouhlasící s mocí radikálů zorganizovaly v Panjshiru odpor vedený Ahmadem Masudem. Bývalý viceprezident Amrullah Saleh, který se prohlásil úřadující hlavou státu, vyzval k jeho podpoře.

V pondělí mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid oznámil, že se Panjshir dostal pod plnou kontrolu Talibanu, takže válka v Afghánistánu skončila. Massoud zase řekl, že opozice vůči radikálům pokračuje, a vyzval všechny obyvatele Afghánistánu k celonárodnímu povstání. Jak upřesnil mluvčí milice Ali Maisam Nazari, odpor se přesouvá k taktice partyzánské války. Později zdroj agentury TASS v Panjshiru uvedl, že v této oblasti stále probíhají intenzivní boje a že většina obyvatel provincie kvůli agresivním akcím Talibanu opustila své domovy a vydala se vysoko do hor.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode