Okamura: Za debakl v Afghánistánu může agresivní politika USA a NATO

11.07.2021 11:11

Dvacet let okupace posílilo radikální hnutí Tálibán*, upozornil předseda SPD Tomio Okamura, který okomentoval situaci v Afghánistánu. Zároveň se postavil proti „agresivní politice“ USA a řekl, jak je nutné s touto zemí dále postupovat.
Je známo, že SPD nepatří mezi stoupence zahraničních misí, Afghánistán nevyjímaje. Zatímco Spojené státy spolu se spojenci urychlují stahování svých sil, čím dál více provincií získává pod kontrolu radikální hnutí Tálibán. Tyto výsledky dvaceti let okupace označil Okamura za „vojenský debakl“.

Přitom poukázal na to, že samotní Afghánci nikdy nesnesli zahraniční okupaci. Za neutěšitelný stav, který v zemi panuje, může podle něj politika Spojených států amerických a členských zemí NATO.

Připomeňme, že letos v únoru Okamura plánoval cestu do Afghánistánu, a to spolu s poslancem ANO Stanislavem Berkovcem, Pirátem Tomášem Vymazalem a zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zahraničí a vybraných českých firem. Z cesty nakonec sešlo kvůli zhoršení bezpečnostní situace v zemi. V Afghánistánu chtěl Okamura zprostředkovat obchodní styky pro české firmy.

V květnu minulého roku Okamura jednal s velvyslancem Afghánistánu v ČR Shahzadem Aryobeehem. Tématem schůzky byl návrat afghánských uprchlíků do jejich vlasti.
Situace v Afghánistánu
S odchodem většiny amerických jednotek a vojáků dalších zemí se situace v Afghánistánu dramaticky zhoršuje. Talibán v pátek oznámil, že kontroluje 174 z téměř 400 újezdů v zemi. Dále dostal pod kontrolu část hraničních přechodů s Tádžikistánem, Turkmenistánem a Íránem.
Americký prezident Joe Biden přiznal, že Talibán je nyní vojensky nejsilnější od roku 2001, kdy americká armáda podnikla intervenci do Afghánistánu v reakci na útoky 11. září. Zároveň ale ujistil, že v případě vzniku teroristické hrozby, jsou Spojené státy připraveny reagovat.
Podle šéfa Bílého domu se oficiální vláda v Afghánistánu udrží. Její pád nepovažuje za neodvratný. Biden připomněl, že v ozbrojených silách země působí 300 tisíc vojáků, proti kterým stojí 75 tisíc povstalců.

Nyní Washington ze země stáhl více než 90 procent svých sil. Biden pro stažení stanovil termín 11. září. Minulý pátek Američané opustili afghánskou leteckou základnu Bagrám, aniž by informovali své afghánské partnery. Místní obyvatele ji nato začali plenit. Pořádek nastolil až příchod afghánské armády.

                                                                                                                                                                            Zdroj:"https://cz.sputniknews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode