NEVHODNÉ PRO slabší povahy: Turci stříleli na Kurdy, kteří mávali bílými vlajkami

25.01.2016 11:08

Incident, ve kterém se několik civilistů s bílou vlajkou dostalo pod palbu, byl zachycen na kameře. Oběťmi jsou Kurdové ve městě Cizre, na kterých údajně střílelo turecké vojsko

Série krátkých videoklipů zveřejněných na sociálních médiích ukazuje průvod lidí s vozíkem, na kterém se zdají být dvě zakryté těla. Stěny domů jsou posety dírami, pravděpodobně z kulek. V dálce je vidět tank.

Následně zazní střelba, lidé začínají padat a utíkat, aby se skryli.

Další záznam ukazuje několik lidí ležet nehybně na zemi v kaluži krve, v pozadí slyšet výkřiky hrůzy.

Uvedené místo je kurdské město Cizre: vidět graffiti v turečtině a obchodu se zmrzlinou "Algida" - která se prodává pouze v Itálii, ve východní Evropě a v Turecku.

Aktuálně nelze ověřit okolnosti střelby. Jedna verze tvrdí, že kurdští civilisté byli zastřeleni tureckými jednotkami při zákroku, který Ankara provádí na jihu a jihovýchodě země.
 
Další verze tvrdí, že kurdští bojovníci začali střílet mezi civilisty, aby vyprovokovali Turků. Na videu však není vidět ozbrojených lidí v davu.
 
Turecká vláda v srpnu spustila vojenskou operaci v kurdských oblastech, kde uložila zákaz vycházení. Cílem operace je boj se stranou PKK, která je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Během konfliktů zahynulo nejméně 150 civilistů a stovky bojovníků na obou stranách.
 
Zátah byl kritizován mezinárodními organizacemi pro lidská práva jako nepřiměřená forma kolektivního trestu proti Kurdům.
 
 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode