Není jasné, jak situace v Afghánistánu ovlivní regionální a globální bezpečnost

10.09.2021 06:36

Podle názoru Vladimira Putina je zcela oprávněné, že členské státy BRICS věnují této otázce zvláštní pozornost.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek stále není jasné, jak situace v Afghánistánu ovlivní regionální a globální bezpečnost.

„Vystoupení Američanů a jejich spojenců z Afghánistánu způsobilo novou krizovou situaci a stále není zcela jasné, jak to vše ovlivní regionální a globální bezpečnost,“ uvedla hlava státu během online setkání BRICS.

Podle Putina je zcela oprávněné, že členské státy BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) věnují této otázce zvláštní pozornost.

"Rusko a jeho partneři z BRICS přirozeně postupně prosazují dlouhodobě žádaný mír a stabilitu na afghánské půdě. Obyvatelé této země bojují desítky let a zaslouží si své právo definovat svůj stát sami," zdůraznil Putin.

"Mezitím nás samozřejmě nezajímá, aby Afghánistán zůstal hrozbou pro sousední státy, terorismus nebo nedovolené obchodování s drogami, které nám hrozí z afghánského území. Máme zájem zastavit příliv migrace. Jsme zastánci míru a důstojného života." Afghánců ve své vlasti, “poznamenal ruský prezident.

Zvýšená relevance partnerství BRICS v současné globální situaci
Ruský prezident Vladimir Putin věří, že partnerství zemí BRICS je v současné náročné situaci po celém světě žádané.

„Autorita naší asociace skutečně roste a její role v mezinárodních záležitostech roste, je to velmi patrné,“ uvedl ruský vůdce na čtvrtečním summitu BRICS.

Podle Putina „je to logický důsledek skutečnosti, že za 15 let společných aktivit se BRICS podařilo navázat efektivní spolupráci v celém spektru aktuálních témat globální a regionální agendy“.

„Tak úzké partnerství zemí BRICS je žádané, protože situace ve světě zůstává extrémně turbulentní,“ zdůraznil ruský prezident. Jako příklad uvedl rizika, která přináší pandemie COVID-19. „Tato hrozba zasáhla téměř všechny aspekty našeho života, zpomaluje rozvoj globální ekonomiky a zhoršuje mnoho sociálních problémů,“ poznamenal Putin.

"Spolu s tím se situace ve světě sama o sobě nestává méně napjatou. Globální bezpečnost prochází vážnými výzvami, systém strategické stability se znatelně zhoršil - pokračují nejen dlouhodobé regionální konflikty, ale také vzplanutí s obnovenou energií," řekl ruský vůdce.

Putin také poděkoval Indii za předsednictví asociace s tím, že země udělala „vše pro to, aby se strategické partnerství členských států BRICS vyvíjelo progresivně a bez jakýchkoli přerušení“.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode