Neexistující mluvčí? Pseudokauza, která mě má poškodit před volbami, tvrdí Hašek

08.08.2016 22:06

Kauza fiktivní mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška pokračuje v pondělí večer.

V sedm hodin zasedlo předsednictvo krajského výkonného výboru sociální demokracie. Hašek uvedl, že kauza je účelová a má za cíl poškodit jeho jméno před krajskými volbami. „Je to konstruovaná pseudokauza, kterou rozpoutaly stranické noviny hnutí ANO. Neznám žádnou Lucii Proutníkovou a nikdy nebyla mluvčí Jihomoravského kraje. Kauza vznikla tak, že se mě MF Dnes dotázala v rozhovoru na její jméno a já potvrdil pouze to, že jsem potkal Janu Mrencovou. Nenavazovaly ale žádné dodatečné otázky," uvedl hejtman.


 Dále Hašek prohlásil, že kauzu spustily strany, které nemají ve volbách co nabídnout a jejich programy nejsou kvalitní. „Je smutné, že jediní, kdo se ke kauze vyjadřoval, byli mí dva bývalí kolegové, kteří přešli jinam – Bohumil Šimek kandiduje proti mně a mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková lže. Prověřili jsme podklady z doby, kdy byla mluvčí kraje, a našli čtyři dokumenty, v nichž přebírala práci marketingové agentury. Přitom tvrdila, že nikdy žádný nepodepsala," upozornil.

„Čtyři sta tisíc, o kterých je řeč, je cena inzerce v MF Dnes a dalších médiích. Jihomoravský kraj na rozdíl od Andreje Babiše nevlastní žádné noviny, kde by se propagoval. Navíc když někde inzerujeme, není to moje reklama, ale velké akce kraje, třeba Velká cena nebo Napoleonské slavnosti. Věřím, že se MF Dnes bude stejně vehementně zajímat i o inzerci magistrátu a hnutí Ano," vysvětlil na zasedání předsednictva krajského výkonného výboru sociální demokracie Hašek.

 

Na vysvětlení případu čekají také koaliční lidovci. „Předpokládám, že se nám hejtman po jednání ozve. Uvidíme podle jeho vyjádření. Bude nás zajímat, jak to s mluvčí bylo a jestli peníze kraj vynaložil účelně. Musíme ale počkat na výsledek večerního jednání," uvedl předseda lidovců Roman Celý.

Co by se stalo, pokud by hejtman Hašek nevysvětlil kauzu věrohodně, nechtěl Celý předjímat. „Je to předčasné, počkáme na vyjádření. Nějaké vysvětlení určitě dostaneme a budeme teprve vyhodnocovat, zda bude věrohodné. Poradíme se na tom na klubu," doplnil lidovecký lídr.

 

Kauza neexistující mluvčí
Za jihomoravského hejtmana měla v minulosti rozesílat tiskové zprávy Lucie Proutníková. Hašek ovšem popřel, že by někdo takový pro něj pracoval nebo s médii komunikoval. Že se ovšem za Proutníkovou ve skutečnosti skrývá lobbistka Jana Mrencová, potvrdila minulý týden bývalá oficiální jihomoravská mluvčí Denisa Kapitančiková. Uvedla také, že Mrencová dostávala čtyři sta tisíc korun ročně za to, že ji tiskový odbor posílal všechny mediální výstupy hejtmanství a ona je poté z adresy fiktivní Proutníkové rozesílala médiím.

Krajský předseda sociální demokracie Roman Hanák se už před večerním jednáním vyjádřil, že nechce přeceňovat jeho důležitost. „Poprvé si vyslechneme názor Michala Haška na celou kauzu a ptát se ho budeme podle toho, jak věc okomentuje sám. Nemyslím si, že by nyní byly nějaké důvody například pro změny na kandidátní listině pro podzimní volby. Hejtman Hašek získal silnou podporu členů strany v krajských primárkách," okomentoval předseda.

Hašek stojí v čele jihomoravské sociálnědemokra­tické kandidátky. Možnost změnit kandidáty do voleb vypršela v pondělní čtvrté hodině odpolední. Hašek by tak nyní z kandidátky mohl pouze odstoupit, nahradit ho už nelze.

 

 Zdroj: https://brnensky.denik.cz/z-regionu/kauza-neexistujici-mluvci-grilovani-haska-vyslechne-si-ho-krajske-vedeni-cssd-20160808.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode