Moravské, nebo jindřichohradecké Dačice ?

15.03.2016 14:48

V současně vysílaném pořadu Dopoledne s dvojkou na Českém rozhlasu, moderovaném Janem Rosákem, probíhá soutěž. Dnes se jednalo o otázku vztahující se ke Kostelnímu Vydří (v podání zdejších Svatý kopeček Dačicka, či Svatý kopeček jihozápadní Moravy).

Jan Rosák mluvil o jindřichohradeckém Dačicku a Kostelním Vydří. Jeho samého nepodezírám z nelásky k Moravě, nebylo by to oprávněné. Ale že směřování politiky našeho státu, směřování veřejnoprávních médií a centralistické státoprávní uspořádání měly a mají za cíl pokud možno vykořenit tradiční a na Moravě přirozené moravanství, je jisté.

Není žádným tajemstvím a také se to přímo nabízí, že centralistické postkomunistické státoprávní uspořádání bylo úmyslně v 90. letech znovu navrženo a realizováno (v ještě horším provedení než za vlády samotných komunistů) tak, aby se kusy Moravy dostaly do českých, či "obojetných" krajů a tím se docílilo silnějšího pročeského asimilačního tlaku na tamější moravské obyvatelstvo.

 

Nakonec se někteří tehdejší politici, kteří se v této špinavé hře angažovali i "pochlubili" a zcela otevřeně tento úmysl přiznali.

 

Dovětek redakce:Sám Jan Rosák se narodil na Moravě,přesněji pochází z Ivanovic na Hané.

Je smutné, jak umělci rádi zapomínají, nasvou zem, a nehlásí se k ní...

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode